Här tänkte jag berätta lite om det som händer här hos oss.
Torsdagen den 29 september 2011
Rena sommarvärmen idag. Synd att det behövde skvätta idag också. Det är lite väl geggigt på vissa håll i hagarna. Vi hade 18 grader på eftermiddagen.... näst sista dagen i september, ur led är tiden.
Verkning idag. Började med Molly och hennes Adah. Den sistnämnda har inte haft grimma på på länge men visade sig från sin bästa sida. Vi tog på grimman och band upp henne en stund innan Emma kom och då hann hon friskat upp minnet vad gäller uppbindning och "benlyft". Verkningen gick galant.  Mamma Molly gillar inte riktigt att lyfta bak, vill gärna sätta ner foten efter en liten stund. Inget nytt men hon skärpte sig så den välbehövliga manikyren kunde slutföras.
Del Boy skötte sig med MVG. Han tycker innerst inne att Emma är aningen läskig men stod snällt trots sin skepsis. Både han och Blue Boy har lite sunkiga strålar som vi får behandla med Bluespray. Blir dock bättre och bättre.
Sist ut för verkning var då radarparet Nathanael och Gabriel. Nathan har verkligen mognat och ¨blivit stabil i sommar. Han var tämligen blyg och tillbakadragen innan betet men har verkligen blommat ut och blivit social och trevlig. Han är en mjukis och kommer att bli en alldeles utomordentligt trevlig valack. Han har dessutom fått ner båda sina kulor i sommar så det lär bli kastrering här senare  i höst.
Han fick också MVG när det gäller skötsamhet vid verkning.
Gabriel blev då sist ut och han fick G+,  inte mer då han visade lite otålighet emellanåt. Inte så han var direkt otrevlig men plockig och lite motsträvigt kaxig. Han är dessutom stor, mätte honom till 143 cm i dag, och han försöker ta plats om han kan. Ett litet obemärkt steg fram, tror han i allafall, så flyttar matte på sig utan att hon märker det......och så ett litet till.....Men skit också , matte gick inte på detta  idag. Han fick konsekvent backa bak igen när han kom smygande. Annars är Gabriel en glad och trevlig prick. Stabil och rätt stark men ändå med en viss känslighet. Han får nog behålla sina kulor tillsvidare om han inte missbrukar det förtroendet och blir "jobbig". Kontentan av dagen var en mycket stor tillfredställelse över hyfsat välartade pållar. Och det är alltid en glädje att ha Emma "i huset". Blir mycket trevligt prat under verkningen plus att vi tar en ordentlig matpaus mitt i.
Har under veckan bestämt oss för att inhandla ett flyttbart stall med två boxar som annonserades ut på Blocket i söndags och som jag blev först att ringa på. Vi åkte och kikade i måndagskväll och det känns som ett väldigt lämpligt objekt för att få ytterligare två ordentliga boxplatser. Blir väl lite bök att få på plats men inte oöverkomligt.
Torsdagen den 15 september 2011.

Det är redan mitten av september och det har varit en mycket blöt månad. Som väl är är dock temperaturen mycket behaglig efter årstiden. Sven och jag åkte på fyra dagars semester från fredag- tisdag för dryga veckan sedan. Det blev en sväng till Norge. Vilhelmnina - Mo i Rana - Bodö - Mo i Rana - hem via Tärnaby-Lycksele-Nordmaling. Mycket mäktigt efter kustvägen i Norge och även E6 över fjället var vackert med fina höstfärger.
Malachy åkte i måndags ner till sin nya ägare Therese som finns i Göteborgstrakten. Hon hade honom vintern -09/10 och det känns jättebra att hon ville köpa honom. Rapporten från att han landade där nere var mycket positiv.
Vi har hämtat hem alla två och treårs ston från betet i Sidensjö. Feta fina flickor som kommit hem igen. Tvåårsdamerna blev verkade idag i lösdriften uppe i Söderå och damerna skötte sig utmärkt. Gjorde även ettårspojkarna här hemma. I morgon ska vi hamta Gabriel och Nathanael från samma ställe. På söndag blir det tur till Liden för att hämta tvåårshingstpojkarna Melech och Shadrach som fått beta hos Therese.

Tisdagen den 23 augasti 2011.

Det blev två senfödda föl nu i augusti, Ronja fick en hingstunge 13/8 efter Sultan, riktigt snygg sak, samt att Katinka avslutade med ett stoföl efter Pilgrim den 20/8. Om man bara tittar på exteriören så tror jag stjärnorna föddes sist i år. Väldigt trevliga ena bägge två. Och dom är brunskäckar.....omväxling förnöjer och det behövdes efter att vi konsekvent fått svart-vitt innan. Både Marissa och Pollyanna är om betäckta här i augusti. Pollyanna är inte ultraljudad ännu så hoppet finns att hon tagit sig. Marissa kom en vända igen då hon inte var dräktig på försöket innan. Inget syntess på ultraljudet som indikerade något "fel" så hon är ombetäckt.
Ronja fick vi återigen ta ut veterinär för att få hjälp med efterbörden. Var samma ifjol. Lite olyckligt med lördag då notan inte blir billig men det finns inget alternativ. Försökte med att spruta Hipracin muskulärt själv först utan resultat men som väl är svarade hon mycket bättre på Hipracinet intravenöst. Blev några dagars medicinering därefter pga fång/livmoderinflammations risken.
Grace är betäckt av Stef, vi tvekade länge om huruvida det skulle bli några betäckningar alls i år men nu blir det några föl nästa år ändå.
Ettåringarna har verkligen utvecklats under betesperioden. Speciellt ettårsstona tycker jag ser
riktigt trevliga ut. Brigid som kom från Irland vid jul har verkligen blivit supertrevlig. Hon var mycket skygg och "skvätten" dom första månaderna men har blivit supersocial och stabil. Var väldigt duktig när vi verkade sist i lösdriften så jag är verkligen nöjd över henne.
Den enda  av alla  som satte hårt mot hårt när vi verkade var Hepzibah . Hon som inte bråkat tidigare testade verkligen om det var ett måste att låta sig verkas. Vilket det ju var, så tillsist  lastade vi henne  och åkte hem. Det för att kunna binda upp henne ordentligt och då gav hon upp. Lättlastad är hon i vart fall, hon har aldrig åkt ensam i transporten    tidigare men det var inget problem. Stark dam det där, och väldigt vacker.
Sultan har äntligen fått åka på bete med de ston han betäckt. Lite sent men eftersom han har handbetäckt så var det nödvändigt att låta honom gå kvar här hemma tills han uppvaktat klart.

Måndagen den 18 juli 2011.
Veckorna rullar på och nya föl är födda. Tonduff Tully fick ett hingstföl efter Malachy den 29/6. I år lyckades hon inte lura mig utan jag fick vara med under hela fölningen.. Blomman har också fått sitt Malachy föl den 18/7. Hade nog önskat tvärt om dvs stoföl för Tully och hingst för Blomman men vem får bestämma sådana detaljer. Å andra sidan är man så nöjd när allt går br och fölungen är frisk och kry.
Marissa har varit på betäckningsbesök hos Sultan och han har också fått uppvakta Pollyanna (Smithfield Girl). Den sistnämnda är bara att hålla tummarna att behandlingen på seminstationen möjliggör en dräktighet.  Molly är släppt till Stef för fribetäckning.
Söndagen den 25 juni 2011.
Så har vi hunnit förbi midsommar, hu vad veckorna rasslar iväg.
Ytterligare vå föl har sett dagens ljus under veckan som gick.
Teffia fick i tisdags ett vackert stoföl, helt enligt beställning dvs t o m med svart svans. Praktiskt. Denna lilla dam ska inte säljas i första taget. Vill spara något efter Teffia som ju hunnit bli lite till åren och alla hennes tidigare stoföl har blivit sålda. Lilla fröken föddes någon gång under dagen, verkligen snopet att vi missade det hela så totalt. Kvällen innan nagelfor jag Teffias juver samt klämde på hennes senor, slutsatsen blev "inte riktigt än". Mest pga att Teffia brukat få ett riktigt "kojuver" innan fölning och jag tycktre inte hon fyllt ut riktigt så mycket.
Emma kom på förmiddagen och verkade Judy och Stef, sedan blev det mat och så åkte vi med Judy till betet. Lite senare kom Sven in, hojtande om ett föl i hagen dvs ett nytt föl. Där stod lilla damen och snuttade på mamma, torr och fin. Det blev direkt promenad in till boxen och sedan gick jag på efterbördsjakt i hagen. Hann knata runt i den del som är skog på innan jag kom på att kolla bättre inne i ligghallen. Mycket riktigt så låg efterbörden halvt nertrampad där inne. Skönt så kunde jag konstatera att allt hade släppt som det skulle.
Sedan i torsdags har Vilda sett väldigt fölningsfärdig ut. Fyllt juver och verkligen tappat  "baken".
I går vid 18:00 kom en spekulant på Malachy  för att provrida så vi åkte till hagen där han och Pilgrim går. Vi konstaterade innan vi åkte att Vilda fått vaxproppar. Sa att " i natt tar vi in henne i box". Vi kom hem ca 19:20 och Sven gick raka vägen och kikade på Vilda som redan hunnit lägga sig i hallen och börjat föda. Vattnet gick precis då jag sprang in för att hämta kameran. Fölningen gick snabbt och på tio minuter var lilla fröken född. Sultan höll hela tiden koll, lite på avstånd, vad som hände. Han är så klok och beter sig som en riktig flock hingst.
Inom en timme var lilla damen så stadig på benen så vi kunde ta promenaden in till boxen. Sultan såg lite ledsen ut att bli utan fru och sällskap i hagen men ´han accepterar att gå själv utan större väsen. Blir så varm i hjärtat över hans goda uppförande.
Hade en önskan om ett fuxskäckat föl  i år men det blir tydligen bara svart/vitt här i år. Och ärligt talat så är man så glad och nöjd över att allt gått bra så färgen är rätt så ovesäntlig.
Positivt också att provridningen av Malachy gick superbra. Han är inte riden på drygt ett år och han är ju relativt nykastrerad men uppförde sig perfekt. Lugnt och sansat. Så nu  får vi  se om han flyttar för gott.
Söndagen den 12 juni 2011.
Grabbarna grus Nathanael och Gabriel har fått flytta till egen hage utan sina mammor. Gick helt smärtfritt. Trodde att Katinka skulle bli hispig då Nathan är hennes förstfödde men hon tog separationen med upphöljt lugn. Tror nästan att dom tycker det är skönt att slippa småhuliganerna.
Två nya föl har sett dagens ljus under veckan. Båda efter Pilgrim och hingstar. Han kan tydligen "bara" göra den sorten. Cora fölade onsdagkväll ca 20:30 ute i ligghallen. Jag kom ut precis när framfötterna kommit ut. Kunde dra till ena benet så dom låg parallella och sedan var Zachary alias Zack ute. Pigg och stor. Det jobbiga var attt sedan baxa in mor och barn så att dom fick bekanta sig med varandra i lugn och ro. Cora släppte inte efterbörden på en gång utan  fick en ml Hiperacin , sedan kom alltihop ut efter ca en timme. Skönt.
Black Lady hade vaxproppar redan på torsdagkväll men inget hände under natten. Hon fick till sitt eget stora förtret stå inne under natten och sedan på morgonen provade vi att hon skulle gå i lilla extra hagen nedom vårat hus. Icke sa hon och drog iväg in i stora stohagen medtagande ett antal stolpar och nedriven tråd.
Blev arrest inne igen då hennes juver blivit ännu större och dessutom hade ´bäckenbanden släppt. Men föl blev det inte förrän strax före tre på natten. Jag missade det med dryga halvtimmen. Zebulon alias Zeb stod redan på benen när jag kom ut vit halv fyra. Blev inte mer sovit den natten. Innan efterbörden släppt och han ätit, bajsat och kissat så var det morgon.
Skönt med två friska fina pojkar. Nu väntar vi på att Teffia ska bli nästa sto att föla.
Fredagen den 27 maj 2011.
Mycket har hänt sedan sist. Trojkan Brigid, Vera och Lily har fått komma upp till lösdriften/betet i Söderå. Så och Hepzibah och Ziporah som fått lämna sina mammor och dom togs vänligen emot av Leah och Cillah som ju gått med småflickorna i samma flock i vinter. Kan säga att det blev ett glatt återseende.
Vi åkte i söndags med Melech och Shadrach till Therese i Sillre; Liden.  Hon ville ha sommarsällskap till Blacken ( som vi en gång i tiden köpte som hingst men som blev kastrerad  pga sommarexem). Grabbarna tyckte nog att dom kommit till hmmelriket med tanke på det goda  betet.
Tidigt tisdags morse nedkom Grace med sitt andra föl. Blev inget ifjol så vi väntade med spänning på vad som skulle titta fram. Beställningen låg på en ny "Esther" med tanke på storasysters både inre och yttre skönhet. Och visst blev det ett stoföl men tyckte vi Esther var blek när hon föddes så är det inget emot Ruth. Denna gång var färgen slut i både  Stef`s eller Grace`s färgpatroner.  På avstånd ser Ruth vit ut men hon är antagligen "maxad sabino" pga de antydningar till små diffusa gråblå "fläckar" på sidan på kroppen och även några mycket små på huvudet. Ingen dussinvara med andra ord och i mina ögon så är Ruth jättevacker, om än opraktisk vad gäller färgen.
Ruth`s mage har varit ett litet problem ändå sedan tisdag eftermiddag. Efter att hon bajsat "fölbecket" så blev det diarre`och antagligen magknip. Pigg var hon dock och inget fel på aptiten men för att verkligen hålla koll på henne så blev det många besök i boxen under kvällen och natten. På onsdag morgon ringde jag veterinärstationen och fick ordinerat Pro-Paste . Visade sig vara en bra ordination. Hon får 2 mg morgon och kväll och idag tycks magen vara helt lugn och  fröken ser ut att må prima. Kanske att hon inte kunnat bygga på sig det hull hon skulle under dom här dagarna men huvudsaken att hon är pigg. Mamma Grace tycker det är pest att tvingas stå i box , väderleken är ostadig och lite väl kylig idag så mor och barn ´har bara fått vara ute en liten stund på morgonen innan regnet började. Måste vara rädd om Ruth´s lilla mage vad än mamma tycker om saken.
Måndagen den 16 maj 2011.
Pilgrim är hemma igen. Susanne var så snäll att ta med honom hem då hon lämnade sitt nordissto Alva på Dalpraktiken för inridning. Jag skulle ha åkt med i fredags men hamnade i sängen med feber så det blev att snällt stanna hemma.
Pilgrim har installerat sig med tvåårshingstarna Melech och Shadrach (hans son). Vem som är kung är ju ingen tvekan om och Pilgrims största bekymmer är att det inga ston går i hagen. Han får bara flörta med dom på avstånd. Tanken är att i väntan på köpare se om Malachy och Pilgrim kan dela hage (naturligtvis utan ston ), båda har ju varit hingst "länge", så vi får se hur det går. Men han får landa lite här hemma först.
Vi ska flytta fler av  ungstona upp till lösdriften i Söderå. Trojkan Vera, Lily och Brigid står på tur. Ska bli skönt för dom att få lite större ytor att röra sig på.
Torsdagen den 5 maj 2011.
Nu har jag åter igen misskött detta med dagboken. Finns förklaring till detta, men det kan vi ta en annan gång.
Extremt kall och lång vinter har vi i alla fall genomlidit.  April blev däremot ovanligt varm och snön smälte snabbt och det torkade upp hyfsat fort. Tacksamt då dessa hårmonster inte är presentabla i leran.
Malachy blev kastrerad i mitten på april. Vi hade tänkt prova att visa om honom men orken räckte inte. Han hade en del hyss för sig uppe i Söderå, hittade andra damer borta i byn och hans dagar som hingst var över när han för tredje gången gick på utflykt. Förhoppningsvis så kommer det två föl efter honom i vår. Tully är inget att tveka om, hon är rund som en boll. Blomman blir däremot senare, kan vara lite osäkert som hon ser ut. Kanske vi gör ett ultraljud om  inte magen växer till här framöver.
Malachy är till salu och vi har några intressenter så vi får se om/vem han klickar med. Han är jättego´ och blir en alldeles utomordentligt trevlig valack. Stabil och orädd.
Treårige Reuben åkte i tisdags ner till sina nya ägare i Bro. Två systrar ska "dela" på honom. Reuben har  under vintern varit sällskapshäst hos Anneli och Per, dom som köpte Aaron.  I mitten på mars behövdes han inte längre där och han fick då åka till Dalpraktiken, Kälarne för insittning. Gick jättebra.
Mari och Ida åkte och kikade/provred och bestämde sig att dom ville köpa Reuben . Jag hämtade hem honom och sedan kom dom upp hit i fredags och han veterinär besiktigades. Nu vet jag att jag är "jävig" men grabben visade alla sina positiva sidor dom dagar vi hade honom hemma plus vid besiktningen. Reubens nya ägare är jättetrevliga och han känns helt rätt för dem. Ska bli så roligt att följa hans vidare öden. Dom kommer att få mycket kul ihop.
Har hunnit köpa på mig ett ettårssto från Irland. Nu har man blivit importör också, trodde jag aldrig. Brigid är "bork" till färgen, lite kul med lite ovanlig färg. Kom med transport ner till Birgitta N mellan jul och nyår och vi hämtade hem henne nyårsdagen. Är rätt nöjd med damen. Hon var skygg i början och det stora problemet vara att hon inte kunde elstängsel. Så vi vågade inte annat än hålla henne i box, sedan grindar tills det gick att sätta upp en ny liten hage där hon fick känna på denna nymodighet. Hon förstod budskapet efter andra elbands kontakten. Nu går hon med Vera och Lily som har flyttats från sina mammor.
Raphael åkte i går till Camilla i Sollentuna, han har växt något enormt i vinter och blir förhoppningsvis så stor som Camilla vill ha.
 Första fölet kom på valborgsmässoafton. Molly nedkom då med ett jättefint stoföl efter Sultan. Stadig och korrekt och mycket kelen. Adah ville idag på förmiddagen kliva upp i mitt knä,  men jag fick säga att "nej tack du är för stor"...
Molly nedkom i hagen mitt på eftermiddagen så det var tämligen lättsamt.
Nästa vi väntar på blir nog Grace och sedan Teffia. Någon vecka till innan vi får fölvaka igen.
 

Söndagen den 12 december 2010
Fortfarande alldeles för kallt, - 21 i dag. Har varit mellan - 10 och - 20 dom sista två veckorna. Opraktiskt och ger mer jobb. Dessutom är vi inne på de mörkaste veckorna på året. Obefintligt med ljus trots klara och "soliga" dagar. Märktes då jag skulle ta passbilder på dom "sista" fölen. Skuggor hur man än vänder sig. Det fick bli inne bilder på de flesta.
Fick i alla fall ritat konturdiagram och chippat alla klart och skickade in alla passansökningar i början av veckan.
Emma har varit och verkat ca en gång i veckan under en tid och nu har vi en dag kvar denna vecka så kan vi göra några veckors uppehåll på den fronten. Alla föl har skött sig väldigt bra vid verkning, nu senast Ziporah,  Nathanael och Gabriel. Man blir så glad när dom kan stå med slakt grimskaft det mesta av tiden. Ser man bara till att dom kan hålla balansen mot endera mamma eller vägg så finner dom sig i att stå på tre ben.
Lite turbulent blev det nu i tisdags då ena hagens stängsel mot grannen hade mejats ner av ett nerfallet träd. Detta upptäckte de övriga i hagen då vi tog in Katinka med son för verkning.
Jättekul tyckte de andra som drog iväg för att hälsa på killarna på andra sidan byvägen. Till all lycka så är Stef mycket säker på stängsel så ingen katastrof innträffade. Tanterna plockades tillbaka i sin hage sedan det trasiga  lagats. 
I samma veva så gjorde jag en vurpa på vår uppfartsväg dvs snavade och landade på mitt högerben. Onödigt och löjligt att man inte kan lyfta sina fötter ordetligt. Har fortfarande sviter dvs ont efter den landningen. Inget sönder men ont ändå. Tur att det finns värktabletter.  Och jag har faktiskt tagit det väldigt lugnt efter då jag tidigare för ett antal år sedan misskötte en fotledsstukning å det grövsta vilket gjorde att jag kände av eländet i nästan två år efteråt. Dumt och korkat.
Tisdagen den 30 november 2010
Svin kallt idag -23. Burr, burr.
Hämtade hem Blomman och Vera från Söderå idag. Dels för att Blomman behövde tvättas av, lortig om svans och bakben. Tydligen aningen lös i magen så  bra för henne att få äta lite hö i stället för hösilage så får vi se om det blir bättre. Sedan ska Vera ritas konturdiagram/chippas och fotas. Lastade Blomman som bara klev på och efter lite tvekan gick även Vera på utan större övertalning. Gulle Vera, skönt att slippa bråka med bånglig fölunge i kylan. Jag han ändå få halvt förfrusna fingrar innan det var klart- är extremt frusen om mina händer.
Blev en del tvätt även på lilla fröken. Vill inte sa hon om ben och mag tvätt- måste sa jag och fröken fick snällt ge sig. Mycket stabilt temperament på den damen, typiskt Blomman barn.
Ska försöka få till bilder imorgon på förhoppningsvis fortfarande ren fölunge. Dom får nog stå kvar här hemma till torsdag då Emma kommer och verkar, eventuellt längre. Ska ta hem även Tully och Lily samt Malachy i morgon eftermiddag. Dels så behöver även dom  en del  uppfiffning, framför allt Malachy är lortig, plus att samtliga ska verkas på torsdag. Och  alla pass procedurer ska göras även på Lily.
Lördagen den 13 november 2010
Så åkte då Aaron i tisadags eftermiddag. Både kul och lite sorgligt. Kul därför att han kommer att ha det jättebra hos sina nya ägare. Sorgligt därför att han är en sådan otroligt trevlig individ.
Aaron fick sällskap i djurtransporten av nittio spädkalvar som skulle ner till Skövde. Han fick åka längst bak i släpet och stod en liten liten stund och funderade innan han resolut klev upp på bryggan och in till sina nya små kompisar. Kvart över ett på natten var han och Reuben som klev på i Björklinge, framme.
Emma kom och verkade i går. Dom fyra ettårsstona samt Grace. Skulle ha hunnit Black Lady och Ziporah också men allt stannade av någon timme då tre av våra stora stamtjurar "rymde" ur sin hage och vi fick bistå i försöken att mota hem dessa. Stackars Emma blir utsatt för både det ena och det andra på det här stället. Snart är hon ifrån att kalla sig ko rädd tämligen ko van.
Måndagen den 11 november 2010
Åkte med Pilgrim till Dalpraktiken igår. Han har coolat ner en hel del efter kastreringen men blev lite kaxig när han landade i den nya flocken. Caleb visade med bestämdhet att han minsann var kung i hagen. Aaron kom efter en stund och hälsade på sin gamle "polare". Samtliga har gått på lösdrift ihop men för dryga året sedan och nu blev positionerna lite mer spända  iom att Pilgrim fått vara hingst lite längre plus att han betäckt. Min gissning är att Caleb är så pass stark att han kommer att hålla Pilgrim på plats. Dessutom går Åsas starka valack Gyson i hagen så vi får se hur Pilgrims relation med honom blir.
Glädjande nog så är det nu helt klart att Caleb blir kvar på Dalpraktiken då deras praktikant köper honom. Kan innebära att Caleb får flytta till Tyskland vad det lider.
Efter ett pat timmar hos familjen Brandt så lastade vi Aaron för hemfärd. Mer okomplicerad häst får man leta efter. Stod snällt och väntade halvvägs in i transporten under tiden vi höjde frambommen. Sen märkte vi inte att det stod stoor tinker bak i släpet under vägen hem. Inte ens vid fikapausen gjorde han minsta väsen av sig. Väl hemma gnäggade han riktigt hjärtligt när han klev ur transporten. Ett " hallå, nu är jag hemma igen" gnägg.
 Men det blir nu bara en mellanlandning då Aaron i morgon kommer att börja sin resa ner till nya ägarna Anneli och Pär i Zinkgruvan. Om han blir Närking eller Östgöte har jag inte riktigt kläm på då det är i gränstrakten. Efter vägen ska Reuben som finns hos Birgitta i Björklinge, kliva på och åka med. Han ska  tills vidare få vara sällskap till Aaron , sen får vi se hur det blir.
Tisdagen den 19 oktober 2010

Vi är så glada att Joshuas provmånad är slut och att han blir kvar hos Jeanette. Han har bara fått lovord och vi hoppas att han ska bli till stor glädje för henne och hennes familj.
Aaron får "besök" nästa helg av påtänkt köpare. Caleb däremot är kvar, han har provridits men sedan har vi inte hört mer. Han sköter sig bra och förhoppningsvis dyker rätt köpare upp till sist.
Pilgrim blev kastrerad i början av månaden. Som vanligt så är det ambivalent detta att kastrera, han är faktiskt tämligen snygg och rör sig väldigt bra. Men att avelsvärdera med allt vad det innebär av kostnader och besvär......han har ju okänd härstamning och det känns vettigare att då satsa på en ev avkomma till honom.
Hämtade i söndags eftermiddag hem alla damer från betena. Vi har ju haft en mycket mild och fin höst så vi har inte haft någon brådska att ta hem dom till vinterhagarna. Till vår lättnad och glädje så gick lastning och transport åkande väldigt bra. Man blir så stolt när framförallt dom yngsta kliver på utan protest.

Lördagen den 18 september 2010
Nu är det riktigt höst. Vi har hämtat hem alla hästar från betet i Sidensjö. Är så tacksamma till Morgan som upplåtit bete och tillsyn till ett antal tinkrar. Idag hämtade vi hem dom två sista därifrån, Stef och Grace som verkligen ser välmående ut.
Ettårshingstarna plus "farbror" Aaron åkte hem i förra veckan och dom går nu i en hage vid mitt föräldrahem. Idag släppte vi in Stef till dom och dom bara hälsade/luktade på varandra och sen var allt lugnt. Gulle Stef säger jag bara.
Grace fick stanna hos ungstona och träffade där sitt fjolårs föl Esther. Dom såg glada ut att ses igen.
Vilda och Ronja går härhemma med sina föl. Vildas fötter behöver lite extra vård då hennes trakter inte ser fina ut. Hon har varit så trångskodd tidigare i sitt liv så hennes hovar, framför allt fram mår inte riktigt bra. Sytomen kommer och går¨utifrån väderlek. Nu behöver hennes hovar få stå torrt så hon står på spån nattetid. Ronja vet vi inte vad som hännt med. Hon är helt osymetrisk vad gäller korset. Låg på vä sida och väldigt hög på hö. Massör ska titta på henne i morgon så får vi se.Ronja rör sig och tycks inte halt men det ser ju inte kul ut, något är ju fel. Hon är ju troligen dräktig så vi får se vad massören säger.
Fölen har växt så det knakar. Gabriel ( som ev får heta Gamaliel istället) och Hepzibah finns iom sina mödrar alltså här hemma. Två riktiga mysmonster. Vera som är e Monroe med Blomman till mor är också ett gullhjärta. Alla tre skötte sig jättebra när Emma kikade på deras fossingar och raspade lite. Detta kan man inte säga om Katinkas Nathanael som är en liten hårding. Han skulle minsann inte låta någon lyfta hans fötter nääää. Men då blir det extra träning och lite allvarsprat. Han kan numera lyfta sina tassar utan större protest men med den attityden och styrkan så behöver han lite extra träning.  Inte bra med senfödda föl som kommer på bete lite väl tidigt.
Marissa som står hos Monika är tyvärr inte dräktig, vi får se om det kan lyckas till nästa år.
Pollyanna ska kollas nästa fredag, hon var heller inte dräktig efter betäckningen. Hon hade vätska i livmodern vid ultraljudet och nu ska vi kolla hur illa det är efter drygt en månad.
Ev blir det spolning och sedan får vi ta ställning till om vi ska prova att betäcka nästa år eller om vi ger upp.
Joshua har hittat sin nya ägare, vi har skrivit kontrakt och han ska besiktigas nu i veckan. 
Caleb har det frågats på så förhoppningsvis faller även han på plats hos någon som letar en bra ridtinkervalack.

Måndagen den 6 september 2010

Återigen har veckor och tom månader rasslat iväg. Sista fölet kom den 19 juli och Katinka såg till att föla mitt på blanka förmiddagen så tom min syster som aldrig fått ynnesten att närvara vid en fölning kunde följa hela förloppet. En mycket liten men pigg hingstunge föddes och Katinka tog sig an mammauppgiften med hull och hår. Nathanael visade tecken på att vara lite för tidigt född även om Katinka gått tiden ut enligt almanackan. I vilket fall så har han växt så det knakar och är pigg och full av bus. han blir inte så stor men det är ju Katinkas förstfödde och pappa Pilgrim är ju inte så jättestor heller.
Stef har gått på bete i Sidensjö hos Morgan som så generöst upplåtit sina beten plus allt jobb med vattning och tillsyn. Grace och Marissa har betäckts av Stef och nu väntar vi med spänning på om framför allt Marissa tagit sig. Ska undersökas om några veckor då seminstationen har öppet för ultraljud. Hos Morgan har också Aaron, Melech, Shadrach och Jack fått tillbringa två månader på bete. Vi har hämtat hem grabbarna och jösses vad dom yngre har växt. Jack har åkt till Yvonne i Västergissjö som sällskap till hennes nya tinkervalack.
Smithfield Girl alias Pollyanna har tyvärr trots behandling efter konstens alla regler inte blivit dräktig. Hon var infekterad i början av sommaren och har spolats flera gånger plus att hon är handbetäckt av Malachy två gånger. Men ändå hade hon vätska i livmodern vid ultraljudet. Vet Anna ska kika på henne nu igen så får vi se hur illa det är.
Joshua och Caleb finns i närheten av Kälarne hos Åsa och Sigge som jobbar med hästarna enligt Pat Parelli metoden. Joshua som åkte strax efter midsommar rids i alla gångarter och han har verkligen skött sig jättebra. Han är i mina ögon den optimala tinkern. Han är tingad till en kvinna från Bräcke som förhoppningsvis kommer att trivas med honom. återstår att vetbesiktiga innan han åker till henne.
Caleb ska ridas till lite mer men han söker också ny ägare. Åsa är också väldigt positiv över honom så här långt.Trevligt att radarparet gör så bra reklam för tinkern som ras.
Fölen växer och frodas. Jag laddar för att äntligen ta mig runt på betena med kameran då det verkligen inte fotats speciellt mycket under sommaren.
Lördagen 21 augusti var det STS riksutställning i Falun och med förra årets i tankarna så anmälde vi alla fyraårsstona till visning. Som vanligt blev det väldigt stressigt innan, krångel med balmaskin mm som tog mycket tid som skulle ha behövts för träning. Alla hästar skulle visas med träns så det blev att montera ett sådant på alla småtjejerna. Men inte gjorde dom stor sak av detta. Tack och lov för dessa anpassningsbara hästar.
Här hemma funkade det rätt bra med Sven som visare och vår "dräng" Viktor som påfösare. Men på plats så överlät Sven visningen till proffset Jenny. Tyvärr så kom vi ner till Falun så sent på fredagkväll att det inte fanns nån chans för henne att träna med damerna. Med facit i hand kanske det varit bättre om Sven visat då vissa av damerna tog sina duster med Jenny under visningen. Usch så man skäms. Jenny gjorde det bästa hon kunde och det blev ju rätt hyggliga poäng ändå. Att Esther skulle stå sig bäst i konkurrensen anade vi nog men att hon skulle få gå först i ringen hade vi inte väntat. Med 42 p så vann hon klassen. Sedan kom de två andra stona och sedan belade våra ston fjärde till sjätte plats. Alice fick 38 p, mkt bra med tanke på att hon är så senfödd. Edna som jag inte själv tycker har liknat nåt fick 37p och det trots att hon bråkade väldigt med Jenny. Stark och tjurig dam, Edna alltså. Deborah blev sist men 36 p är godkännt. Hon är ju den mest känsliga av damerna och hon tyckte det var läskigt detta med visning. Applåder nä usch och sen blev hon ju sist kvar i ringen och då ville jag bara "ut" innan Deborah skulle börja steppa för mycket. Återigen så ska jag inte göra om detta nån fler gång. absolut inte kanata runt i ringen och absolut inte med fyra i samma klass. Räddningen var dom hjälpsamma samariter som ryckte in och hjälpte till. Catharina som åkte med här uppifrån fick byta av som chaufför, vi åkte med två bilar med släp (ett inhyrt) plus att hon fixade innan och ledde under visningen. Birgitta N som är ovärdelig som stöttare och hjälpreda. Jenny som verkligen offrade sig trots dåliga omständigheter. Hon fick priset för bästa "handler" och det var hon verkligen värd. Finns flera att vara tacksamma för, Sigrid, Ulf mfl.
Men summan av det hela blev ändå positiv. Man lär förhoppningsvis allt eftersom. Och det är klart att man är stolt över Esther. 

Lördagen den 17 juli 2010
Nu har jag misskött mitt skrivande igen. Måste verkligen uppdatera när det gäller hästarna.
Kan ju börja med hingstarna som skulle visas i vår. Malachy blev anmäld till Greva men när Birgitta N åkte och tittade på honom så visade han sig vara alldeles för tunn och omusklad så han fick komma hem i stället.
Hoppet stod då till Stef som anmäldes till Luleå i slutet på april. Men där får vi ta på oss att ha fodrat honom lite för "dåligt"under  vintern och  han hann inte  under dom två månader han stod i Vindeln ta igen det han tappat. Optimist som jag är så tyckte jag ändå att "vi provar" vilket vi inte skulle ha gjort. Han var def inte färdig att visas. Han behöver arbetas mer under längre tid samt växa/bredda sig färdigt. Dessutom så var han lite för hingstig under visningen så han fick inte till någon skritt. Gissa om jag anklagar mig själv men jag tror jag börjar fatta lite mer om hur man ska se på en hingst. Man lär som sagt så länge man lever. Känns väl som vi gett upp om att få honom godkänd. Vi får se.
Fölsäsongen började så tragiskt som det kan bli då vi fick ta det drastiska beslutet att låta vår trotjänarinna Bianca somna in. Hon började föla på förmiddagen på valborgsmässoafton, ca en vecka före beräknat datum. Hon var frisk under dräktigheten och det fanns inga indikationer på att något skulle vara fel. Vi uppmärksammade hennes fölning när den precis startat och jag "kände" på en gång att något inte var som det skulle. När det trots krystvärkar hände alldeles för lite tog jag hål på inre hinnan och såg då bara fölets öron. Förstod det hopplösa i läget och ringde veterinär som lovade komma så snabbt som möjligt. Under tiden bremsade vi Bianca för att dämpa värkarbetet samt att Sven gjorde vad han kunde för att lägga tillrätta detta jättesvåra, omöjliga felläge. Fölet var dött, låg upp och ner med neråtslaget huvud och innåtslagna framben. När vet Ulf kom gjorde han en bedömning och slutsatasen blev det samma som jag då redan hade insett, det bästa var att Bianca skulle få somna in. Kändes som att hon skulle få avsluta sitt liv på ett värdigt sätt. Bianca har betytt så mycket hos oss och trots att vi under några år nästan var på väg att sälja henne då tiden inte ville räcka till. Men sedan utökades vårt lantbruk och jag tog beslut om att jobba hemma. Utifrån  detta kom detta  med häst i ett helt annat läge.
Detta är verkligheten med livet vare sig det gäller människor eller djur, någon gång tar det slut. Trodde  att jag efter alla år med diverse djur var rätt härdad när det gäller liv och död men ska jag vara ärlig så blev det jobbigare än väntat. Och spänningen inför resterande fölningar ja visst har den varit lite mer påtaglig i år.
Till all lycka så har det dock gått riktigt bra med dom ston som fölat. Enda krånglet blev en juverinflammation på Tully strax innan fölning samt en efterbörd som ej ville släppa för Ronja men med veterinär hjälp och medicin så mår dom båda bra.
Just i dagarna väntar vi på att det sista ska komma. Det är Katinka som just idag har "tiden ute" och som kan föla när som helst.  Det är hennes första föl då hon äntligen blev dräktig med Pilgrim. Blir hans enda föl i år så vi väntar me spänning.
Tycker förövrigt, kan det vara så att jag är partisk, att fölen i år ser riktigt bra ut. Sultans avkommor är som vanligt trevliga och han sätter verkligen sin prägling på dom. Extra bonus med fuxstoföl efter honom och Vilda.  Den lilla damen blir "svårsåld". 
Stef betäckte bara två ston i fjol under begränsad tid då han var under visningsträning men inget av dom stona tog sig. Katinka släppte inget ägg och  Marissa sas från seminstation vara dräktig men antagligen så var det en cysta man tog fel på. Tråkigt då det gjorde att hon fick åka hem "tom".
Blomman nedkom med ett stoföl efter Monroe och det är kul att se ett föl från henne med annan pappa än Sultan. Ska bli roligt att följa Vera som i vilket fall är en riktig myspropp.
Ronja tog sig ju ifjol  "äntligen" med Chewejo och det är lite tråkigt att avståndet är så stort ner till honom då man ju gärna gör "favorit i repris" när det ser bra ut. Det hingstfölet ska vi nog vara rädda om då han i mina ögon har "det"......
Livet i övrigt här på gården bara rusar på. Just nu är ensilage/ hösilageskördandet i full gång.
Just idag hoppas vi att balmaskinen inte krånglar (vilket den ibland gör) då det ligger en dags körning av hästhösilage nerslaget och det lovas massor av regn till i morgon.
Varmt är det också just nu, och en förfärlig massa flygfän av större och mindre modell. Framför allt bromsarna är olidligt besvärliga. Inne i  huset har vi alldeles olidligt med flugor.....inte bra med hästar som betar nära huset samt ströbäddar lite väl nära.

Tisdagen den 30 mars 2010
Strålande sol och plusgrader idag. En riktig kanondag och det känns som att det är lite våraning i luften. Snö finns det gott om men det börjar ju tina så smått. Syns också  på hästarna  att det är vårfällning på gång.
Blev till att penicillinspruta bägge dom nyskastrerade pojkarna. Feber och svullnad trots rena hagar och bäddar och rörelse. Lite pyssel detta att spruta häst men pojkarna är oerhört "snälla" och medgörliga.
Malachy införlivades i ungkarlsflocken och lugnet härskade i början. Fyraårsvalackerna ingick en allians att sätta den "nye inkräktaren" på plats, speciellt Joshua visade vart skåpet skulle stå. Tyvärr så blev det lite väl ruchigt i söndagsmorse , antagligen blev Reuben trängd vid ingången till hagen och hamnade på fel sida stängslet och med honom över så kom Malachy, Joshua och Caleb efter. Innebar att vi fick göra snabb utryckning upp till grannbyn för att infånga rymlingarna. Malachy fick för enkelhetens skull åka med hem medans stängslet lagades, blev ett förhöjt stängsel just vid ingången till hagen. Aaron och Jack har gått här hemma pga att Aaron inte alls var fräsch när Malachy kom och nu så gör vi lite rockad och testar om det är lugnare utan Joshua, meningen är att Aaron ska tillbaka till sin gamle kompis Malachy nu när han är pigg igen. Ev så får Caleb åka med hit hem om det visar sig att det inte är lugnt med honom kvar i flocken. Inte det enklaste med starka fyraårsvalacker och en lite små kaxig femårshingst ihop. Mestadels hade dom  mkt roligt ihop men det blev ändå för mkt oro i o m en viss kamp om vem som ska bestämma. Gäller att hitta den optimala konstellationen till Malachy som verkligen behöver lekkompisar.
Vet Magnusson som sydde ihop Katinkas sår för två veckor sedan kom och tog stygnen idag.
 Läkningen har gått helt efter planerna och det ser fint ut. Iom att Katinka skulle sprutas var dag så fick hon byta hage och kampera ihop med ungstona Leah och Cilla samt Alice. Trodde inte mina ögon när jag ser att knappt tvååriga Cillah bossar över stora maffiga tanten Katinka......innebär antagligen att hon nog fortfarande är dräktig, för så mesig har hon aldrig varit tidigare. Cora som är en av de tidigare att föla går inte att ta miste på dräktigheten... hon har numera en jättemage trots att hon har r minst en månad kvar. Önskar nu  efter två hingstföl  ett stoföl  efter henne och Sultan.


Söndagen den 21 mars 2010
Ska försöka ta nya tag när det gäller att skriva i dagboken. Över ett halvår sedan sist. Mycket har hänt både positivt och negativt.
Hösten blev mild, mörk och blöt. Vi som brukar få kyla i slutet på oktober - början på november fick vänta till en bit in i december innan marken frös. Usch för leriga vinterhagar, något vi inte brukar besväras av normala år.
När väl kylan kom så blev det ingen måtta åt andra hållet. Nästan tre riktigt kalla månader har vi genomlidit. -33 blev köldrekordet för i år. Mycket trassel med vattnet till våra lösdrifter till kor och ungdjur pga krångel med värmekablar och jordfelsbrytare som gjorde att vattnet  frös i  perioder. Det blev till att vattna i kar. Jobbigt och tidsödande. Våra normalt tre lite lugnare vintermånader har bara rasslat iväg.
Hästarna klarar kylan bra, åtgången på hösilage ökar med minusgraderna. Dessutom ser vissa ut som mammutar i pälsen.
Tyvärr så drabbades vi av det tragiska att tvingas avliva lilla Elizha knappt två år i slutet av januari pga en olyckshändelse. Vi som aldrig , under alla våra hästår ens behövt sy en häst. Nu blev det katastrof när det hände och det känns fortfarande i hjärtat. Just när det händer tänker man att nä nu lägger man ner. Trots att vi haft med djur att göra i så många år och jag trodde jag var rätt "förhärdad" så var detta så mycket värre än allt man tidigare upplevt.
Vi visade två hingstar på avelsvärderingen på Wången i aug -09 med blandat resultat. Både Stef och Malachy är födda -05 och domarna tyckte dom var väl "outvecklade". Dessutom visade Malachy inte alls upp någon vidare skritt (domarna kallade den icke bedömbar). Svårt beslut detta om man ska våga visa ytterligare gång vid senare tillfälle. Det slutade med att Stef fått gå "hemma" i vinter och Malachy fick tillbringa vintern i Tierp hos en tjej som heter Therrese.
Stef som fick 38 p på Wången är anmäld till avelsvärderingen i Luleå i slutet på april. Han har fått åka till Linda o Erika i Vindeln för förberedelse.  Malachy var tänkt till Grevagården nu i helgen men är tyvärr inte i form för visning så det  blir inget av. Han kommer hem nu i veckan.  Han är nu både ordentligt inriden och inkörd och vi har nog väldigt svårt att släppa att han inte skulle ha chans till att bli godkänd som hingst.  Men han behöver lite mer tid på sig. Nu kommer han att få återknyta bekantskapen med sina gamla kompisar. Aaron, tre år och Reuben två år blev kastrerade så sent som i fredags samt att de två fyra års valackerna Caleb och Joshua finns på samma lösdrift.
I stoflocken har också lite nytt skett under hösten. Molly som ursprungligen kommer från KG Hedling i Orsa, men som mellanlandat på ett antal ställen neråt västsverige efter att hon åkt från Orsa, blev norrlänning i början på september. Vi tittade förbi hos KG hösten -07 och då fanns Molly till salu tillsammans med de flesta av hans IC/tinkrar. Med Molly kom också hennes stoföl efter Tom Blazer fött -09 och  som vi döpt till Nolbackens Edna. Både mor och dotter är väldigt trevligaoch stabila till temperamentet.
Maeve har definitivt nu blivit Birgitta Nordlings efter att hennes stoföl fött -09,  Nolbackens Alice kom till oss för ca en månad sedan. En riktig liten lady som tycks trivas bra ihop med tvåårsstona Leah och Cilla.
Katinka råkade antagligen stå ivägen för en missriktad hov och fick ett ordetligt jack i pannan som måste sys. Vem av tanterna som är skyldig har vi svårt att räkna ut då dom är rättt så sega allihopa men nåt hade iallafall hänt under kväll/natt i den lösdriften. Många stygn och penicillin för säkerhetsskull under 6 dgr. Bremsade Katinka då såret skulle rengöras och hon gillade verkligen den kicken. Hur lätt som helst att sätta på bremsen då hon lugnt stod och väntade att den skulle monteras på.
Fredagen den 3 juli 2009

Har nu återhämtat oss efter vår resa ner till Enköping och STS riksutställning. Vi lastade Leah och Elizha i vår transport och åkte ner under fredagen och åkte hem under natten till måndag. Det blev en jätterolig helg med vackra tinker, shire och clydesdale hästar och trevligt hästfolk från Sveriges alla hörn. Trötta var vi redan innan vi åkte ner pga att allt möjligt omöjligt råkade hända under veckan innan då vi desssutom skulle förbereda frånvaron hemifrån. Och under helgen så blev det inte många timmars sömn. Men roligt hade vi och lärorikt var det också.
Vi visade våra tre ettåringar och själv gjorde även jag debut i visningsringen.  Blev en nödvändighet då en "inhyrd" handler inte kunde närvara och vi skulle ju visa både Leah och Elizha i klassen ston 1 år.
Sven tog sig an Leah och jag traskade runt med Elizha. Hon tog faktiskt pluspoäng i mina ögon pga hennes samarbetsvillighet trots väldigt lite (dålig) förberedelse. Min uppgift blev dessutom att agera hållare av det sto som för tillfället inte visades individuellt för domarna. Jenny tog sig an visandet i det skedet av bedömningen och Sven agerade påfösare för att få igång damerna i lite mer tempo.
Båda ungstona skötte sig bra och poängen blev över förväntan. Leah blev bästa ettårssto av sju med 40 p och Elizha fick 37 p.
På söndagen var det Reubens tur. Han stod ju redan nere i Björklinge hos fam Nordling och Jenny hade tränat och förberett honom under veckan innan. Han fick  38 p och det är vi jättenöjda med. Han visade dessutom under dagen vilket bra psyke han har. Han fann sig i allt som hände under dagen utan att hetsa upp sig. Det är ju lite kvitto på vad dom går för när dom hamnar i lite okända sammanhang.
Sedan sist jag skrev har vi dessutom fått två föl. Båda efter Stef.
Grace var först ut den 19:e och hon fick ett stoföl som fått namnet Esther. Lilla prinsessan är väldigt mycket vit och någon sa att färgen "tog slut" hos hingsten vilket kan vara troligt då Stef betäckte Teffia dagarna innan Grace och hon fick ett helsvart hingstföl på natten den 28:e. Båda fölen ser riktigt bra ut och det ska bli spännande att se dom växa till sig. Katinka är tyvärr inte dräktig så nu ska jag åka med henne upp till Stef i Vindeln för en dejt.

Tisdagen den 9 juni 2009
Igår åkte vi ner med vårt bruksnordissto Bianca till hingsten Rolex som står på station hos Per-Ola Olsson, Bergeforsen. Till all "lycka" så prickade vi hennes brunst och Rolex fick betäcka på en gång. Bestämde att hon skulle få stå kvar tills brunsten var över då jag inte alls hade koll på var i brunsten hon befann sig.
Åkte vidare till Therese i Liden och hämtade upp Pollyanna (Smithfield Girl) som fick följa oss "hem" för att träffa Sultan. Släppte in henne nu på förmiddagen och hon tillät Sultan betäcka. Vi bestämde att hon får gå kvar här tills i mitten av augusti så ska vi visa henne på sommarpremieringen i Sundsvall.
Reuben, Aaron och Malachy lastades mitt på dagen för att resa ner till Birgitta N i Björklinge. Reuben för lite hantering och sedan ska han visas på STS rikset i Enköping helgen efter midsommar. Aaron ska köras in av Birgitta och Malchy ridas in av dotter Jenny.
Joshua fick åka med Reuben i transporten upp till Söderå. När "grabbarna" åkt så släppte vi  Joshua i hagen med Pilgrim och Tjalle. Det blev ett glatt återseende killarna emellan. .
På kvällen  lämnade vi av Lydig hemma hos mamma Lyra  och sedan fick Jack åka till Eva o Anders i Söderå för att vara betes sällskap till deras ettåriga kallblodstravarhingst. Det är bara att  tacka och ta emot ett sådant jättebra erbjudande.Fredagen den 29 maj 2009

Blev överaskad vid halv tio på förmiddagen då det gick ett föl vid Tullys sida. Återigen lurade hon oss totalt. Jag har varit tveksam angående hennes dräktighet men har kollat henne med jämna mellanrum utan att bli klokare. Inget juver och mkt, mkt litet släppta senor dygnet innan och så står han bara där. Välskapt, vältecknad och redan torr. En herre med fart och humör.
Pilgrim fick iallafall till ett riktigt vackert föl. Anitas Bessan är däremot troligen inte dräktig och det är kanske ingen nackdel om hon tar ett vilo år.


Tisdagen den 26 maj 2009

Kristihimmelsfärdsdag åkte vi upp till Erika o Linda i Vindeln med Caleb. Han ska ridas in och det ska bli spännande att se vad det blir av honom sedan då vi hoppas hitta en köpare på honom när inridningen är avklarad.
Monika som är fodervärd till Calebs mamma Marissa var så snäll att hon stälde tid och bil/släp till förfogande och åkte med upp med Marissa som ska dejta Stef. Tror att det kan bli något riktigt bra av större modell efter dom två. Marissa har inte varit det minsta intresserad av någon uppvaktning ännu så vi avvaktar med spänning att hon ska gå  i brunst.
Marissa och Caleb fick nu åter igen träffa varandra, det var dryga två år sedan sist. Båda tog det hela med upphöjt lugn och Marissa talade omedelbart om för sin "tonårsson" att det fortfarnde är hon som bestämmer.
 

Måndagen den 27 april 2009
Onsdagen den 22/4 kom årets första föl,  Black Lady födde tidigt på morgonen ett välskapt stoföl e Sultan. Lite strul blev det innan efterbörden behagade släppa. Ett antal språngmarcher utan föl samt Hipracin spruta avhjälpte tillsist det hela. Fölet som är en kavat dam har fått namnet Nolbacken Deborah.
Lördagen den 11 april 2009
Nog är våren äntligen på gång även om vi har en hel del snö fortfarande. Har varit veckor med riktigt aprilväder då det både regnat och snöat. Men vägarna är bara och det tittar fram en och annan bar fläck.
Vi är mitt uppe i kalvningen så det blir inte mycket till påsk ledigt.
Hästarna är mitt i fällningen av vinterpälsen och dom ser inte allt för roliga ut. Ska bli spännande att se hur åringarna ser ut under vinterfällen. Speciellt nykomlingen Nolbacken Jack som har funnits hos oss i tre veckor nu, är vi spända på att se vad han visar sig ha för färg. Han ser misstänkt gul ut på vissa partier av kroppen och hans pappa Lill-Åke har lämnat ett stoföl med gulanlag så man vet aldrig......
Tillsammans med Jack går också en annan årshingst av rasen fjordhäst. Lydig eller Lymmel som vi kallar honom ska vara här en tid för att leka med jämnårig kompis dvs Jack men  vi har också lite uppfostringsanstalt för honom.
Black Lady har börjat göra sig i ordning för att föla. Trodde inte att hon tog sig på första betäckningen men just nu ser det lite osäkert ut, hon kan säkert föla inom en vecka men kan också gå tre veckor till. Det är första fölet för henne här så vi vet inte hur hon brukar vara innan fölning. Det blir ett föl e Sultan och vi håller tummarna för ett stoföl.
Om man får önska så kan det få bli bara stoföl i år. Det har redan fötts många fina tinker/ic hingstföl i år landet runt.
Torsdagen den 5 mars 2009
Förhoppningsvis har vi nu passerat den kallaste tiden i vinter. Vi har haft neråt -30 som värst men det är onekligen vackra dagar med sol och hög och klar luft. Men som sagt vi människor upskattar inte kylan, hästarna däremot verkar inte "bry sig", möjligen att dom äter mer av hösilaget.
Har under februari äntligen ordnat pass till alla -08 födda föl. För min del är detta med fotograferandet svårast. Man vill ju ha hyfsade bilder i passet som ska följa hästen hela livet men det är svårt att vara nöjd.
Jag bevistade STS (tinkerföreningens) årsmöte lördagen 28/2 nere i Vissmålen, Huskvarna. Ett trevligt och välarrangerat årsmöte med efterföljande stoägarutbildning på söndagen.
Kändes desssutom väldigt trevligt att på plats få ta emot avelsdiplomen till Katinka och Grace.
Stoägarutb satte igång en hel del tankar och funderingar runt detta med avel. Bevara och förbättra är ett bra ledord. Nu är ju både tinkern och irish coben  nya raser och svårigheten ligger bla i att vi inte har några härstamningar bakåt att titta på. Men vi får jobba därifrån vi är och förhoppningsvis kunna avla på ett klokt sätt. Kan konstatera att summan av de tre föreläsarna under dagen samt samtalen med de andra uppfödarna slutar i att man konstaterar vad lite man kan och att fullärd blir man aldrig.

Lördagen den 10 jan 2009
Tänk vad tiden går....vi är redan inne en bit på det nya året. Både jul, nyårs och tretton helgerna  är historia.
Vi hade en riktigt kall vecka runt trettonhelgen och nu hoppas man att temperaturen inte kryper ner under - 20 mer denna vinter. Hästarna går det ingen nöd på men vi tvåbenta, burr.......
Fölen växer och frodas. Sitter äntligen med färdig ifyllda passansökningar och ska bara skicka in  för att få det ordnat. Att ansökningarna inte kommit in tidigare sitter som vanligt i att det inte fotats tillräckligt bra bilder.
Nolbackens Leah (se bild) blev verkad idag och hon skötte sig med den äran. Mkt trevlig liten dam som är rund och go över rygg och rumpa.
Lucky har också blivit verkad och så jobbigt osamarbetsvillig som hon var så tror jag nog att hon är dräktig. Det plus att hennes mage äntligen ser dräktig ut, tyckte jag iofs ifjol också men det var nog mer ett önsketänkande. I vilket fall så hoppas, hoppas, önskar verkligen att hon äntligen ska få ett eget föl att ta hand om.

Söndagen 21 dec 2008

Vi har i veckan hälsat på Stef som nu varit drygt en månad hos Erika och Linda i Vindeln för inridning. Han är inte mycket mer än grundhanterad innan och det blev en omställning med nytt stall med ny flock och nya "människor". Han växer så det knakar och avelsvärdering under våren kan vi glömma. Det är han definitivt inte mogen för. Den killen blir verkligen stor och grov.
Reuben är verkad och skötte sig  verkligen strålande. Han är en smart gosse som snabbt hajade vad som förväntades av honom dvs hur han skulle lägga benet på verkstödet.

Måndagen den 17 november 2008
Nu har vi vinter. Tänk så rent och fint det blev när det kom snö nu innan helgen. Kallt blev det också, -10 grader på morgonen. 
Fick storfrämmande här på eftermiddagen. Birgitta och Jenny har åkt upp på en snabbvisit nerifrån Björklinge.
Här ska kikas häst i morgon. Bra med lite andra ögon som kikar på bla fölen. Dom växer så det knakar. Reuben är snart lika stor som sin mor. 
Måndagen 27 oktober 2008
En hel månad har förflutit sedan senaste dagboksskrivandet. Skrämmande vad tiden går. Vi har haft en mild och tämligen "fin" höstmånad. Gården har utökats med ett antal "nya" individer. Ett par dagar efter att Bobby fått somna in så hämtade jag hem två kattungar på 18 veckor. Vi behöver förstärkning i mus/råttjägarstaben. Det blev två sköldpaddsfärgade helsystrar som fortfarande tycker det är jätteläskigt att gå ut. Kommer att ta tid att få Mimmi och Peggy att fatta att deras liv hos oss också innebär arbete dvs mus/råttjakt.
Caleb och Joshua kom hem för drygt två veckor sedan. Typiskt nog så har det hört av sig intressenter på båda pojkarna och som trodde att dom fanns kvar därnere.  
Ronja som bott drygt ett år nere hos Marika i Rosersberg har också kommit hem. Hon och Marikas Lilla Grå blev mer och mer osams. Utifrån att dom aldrig varit riktigt "helkompisar" men ändå tolererat varandra så utvecklade dom ett eget krig i hagen med risk för skador. Känns väldigt ledsamt att ta hem Ronja då hon haft det jättebra hos Marika, som lagt ned ett jättejobb på att rida in  detta mkt speciella sto. Men något måste göras och bästa alternativet utifrån att Ronja ska föla och att fölet är vårt var att ta ett snabbt beslut om upptransport i torsdags. Kan bara säga "knäppa lilla häst" som när hon kom "hem" går och myser och ser mycket nöjd och glad ut i hagen. Inget bråk med hagkompisarna här inte.
Trots att vi inte skulle ha fler ston så flyttade ändå vackra Vilda hit i lördags. Ett fuxfärgat sto, reggad som ridponny men rastypad som Irish Cob i våras med mycket bra omdömme. Vilda såldes för ett år sedan från ridskolan i Sollefteå till min bekant Susanne.  Efter att ridträningen ökades på under våren så blev Vilda halt i början av sommaren och trots vila så blev hon inte helt bra. Efter utredning på ATGkliniken på Solänget så står det klart att det är en gammal skada som spökar. Hotet fanns om avlivning men det blev i stället triangelmärkning utifrån att hon ska kunna fungera som avelsto. I dagsläget när hon bara lullar i hagen så är hon hältfri.
Sedan är förhoppningen att hon är så pass "hel" till nästa sommar så att vi kan premiera och till och med i bästa fall  kanske göra ett körprov med henne.
Lördag 27 september 2008

Nu har hösten kommit på riktigt. En vacker tid med alla sprakande färger.
Det känns lite konstigt och tomt idag då min vapendragare sedan 11 1/2 år inte finns mer. I går kom vår veterinär hit då vi hade en del andra ärenden, vaccinationer på hästarna mm  och vi beslutade då att låta vår gamle trotjänare Bobby somna in här hemma. Han var av rasen Australian Cattledog och en mycket personlig herre. Efter vi låtit kastrera honom blev han en riktig gårdshund som glatt tog emot alla som kom hit. För att vara cattledog hade han ett milt sinne om än tämligen tjurig och egensinnig i vissa stycken. Framförallt var han min "väktare", det blev mer och mer tydligt ju äldre han blev. Men åldern tog ut sin rätt och han började tackla av redan i våras. Sista månaderna fick han smärtstillande och antiinflammatorisk medicin då bakkärran inte annars ville hänga med. Troligt att det var höfterna som spökade. Man kommer till en punkt då man vet att det är dax.........men det är inget lätt beslut. Sista veckan och timmarna innan , finns bara ett ord, ångest. Jag var på väg att backa flera gånger och skjuta upp det hela men med mitt förstånd visste jag att det var det enda rätta.
Bobby var värd ett värdigt slut. Han kommer alltid att finnas i våra hjärtan.

Tisdag 9 september 2008

Har i helgen 6-7/9 haft nöjet att bevista Irish Cob föreningens Riksutställning nere i Västervik.
Jag tog Y-bussen ner till Uppsala på fredag em där Birgitta N hämtade mig och så fick jag övernatta där. Redan kl 03:00 blev det uppstigning för att sätta oss i bilen ner till Västervik där utställningen började kl 10:00.
Joshua som Maria har på inkörning blev i all hast inreggad som IC på veckan innan. Poletten föll ner sista anmälningsdagen dvs jag kom på att Maria skulle kunna ta med honom också när hon ändå åkte ner med Bethy. Och Maria lovade trots att det var i sista minuten. Micke fick då i uppdrag att även visa Joshua vilket han gjorde väldigt bra. 38,6 p skrapade Joshua ihop och det tycker jag är jättebra poäng på en tvååring. Bethy hon fick sina 40,3 p och blev i sin klass slagen av BIS stoet Red Rose. Eftersom Joshua är till salu så är detta en bra "varudeklaration" på honom. Han skötte sig strålande under dagen och jag är så nöjd.
Väldigt roligt att få se många av dessa håriga/fläckiga hästar på samma ställe. Samt att göra bekantskap med deras ägare. En mkt god middag avnjöts i ridanläggningens cafeteria framåt kvällskvisten och efter några timmars trevligt småprat så fick Birgitta N och undertecknad sovplats hos Åsa i Överum.
Söndagen ägnades åt lite "tävlingar". Dressyr, hoppning och agility stod på programmet. Nu var det tyvärr inte så många ekipage som stannade kvar men de som ställde upp kämpade väl. Agilityn, ny bekantskap för mig, var väldigt kul att kika på.
Vi smet ifrån lite tidigare för att börja hemresan. Jag hade returbiljett till Y-bussen som gick 23:00 från Uppsala. Kändes lite gruvsamt att sitta hela natten men det gick förunderligt både snabbt och smärtfritt. Jag sov största delen av resan rätt så knäckt av dom sista intensiva dygnen.

Fredag 5 augusti 2008

När jag började på dagboken hade jag som intention att skriva en gång per vecka. Som synes så har jag inte lyckats alls. Men det blir det det blir.
Efter Sundsvallspremieringen har jag hunnit hälsa på hos Anna i Dämsta för att kika på Jack,  hingstfölet efter Lill-Åke och "Maran". En riktig liten goding som ser riktigt bra ut.
Har varit på ATG med Blomman som fått en sadelstadsknuta sprutad samt blev det taget en biopsi på en lite mysko knöl på ena sidan halsen. Antagligen är det en fettknöl men den bör ju kollas.
Ska få svar om drygt en vecka.

Söndag 24 augusti 2008
Dagen efter den "stora dagen". Gårdagen började smått kaotiskt då Sven och jag totalt missuppfattade varandra kvällen innan angående uppstigningstid. Han ställde väckarklockan på fem istället för halv fem. Och det fick konsekvenser - vi blev den där dryga halvtimmen sen ner till premieringen. Stress, stress, stress......Men Pilgrim är en stjärna att lasta, han bara kliver på, gullhjärtat. Våra hästar var först till visning kl 9:00.
Vi anlände ca 8:10 till Färsta ridcenter där Erika och Linda oroligt väntade på att få provspringa med Pilgrim inne i ridhuset innan visningen började.
Solklart att dom skulle ta över visningen - dom är helproffsiga. Pilgrim fick en helt annan säkerhet med dom som lotsar.
Efter mätning av våra tre ston så var Grace först in för visning. Jag såg inget av detta då jag fick stå och vänta utanför med Katinka. Sedan var det Monicas tur att ta in Marissa och tillsist så blev Katinka sist ut. Samtliga tre damer skötte sig mycket bra. Monica, Marissas fodervärd gjorde debut som "handler" och det  med den äran.
Så blev det då Pilgrims tur. För att vara två år så skötte han sig riktigt bra, visade bitvis upp en riktigt bra trav och ställde upp sig väldigt fint. Poängen blev 37 poäng av domaren Kurt Larsson. Det var kanske lite mindre än vad vi hoppats på men Pilgrim är bara "bebis" ännu och han behöver minst två kanske tre år på sig innan han ska visas på riktigt om han utvecklas som han ska. Bra träning blev det iallafall - och han har visat att han "pallar trycket".
Marissa och Katinka fick efter att bruksnordisarna visats klart göra sina ridprov och Grace sitt körprov. Alla tre fick godkänt.
Efter detta så var det dax att få "bedömningen" i ridhuset.  Marissa fick 38 p och både Katinka och Grace fick 40 p. Helt fantastiskt roligt. Kan säga att det är en mycket angenäm känsla som infunnit sig och som även stannat kvar till idag. Erika och Linda kan också känna sig delaktiga i denna framgång. Utan deras förberedelse och visning  hade inte resultatet blivit så bra!
Nu är det bara att suga på karamellen så länge som möjligt.
Fredag 22 augusti 2008
Veckan efter hemkomst har varit hektisk. På måndag hämtade jag vår Anna på busstationen. Hon har tagit två sena semester veckor och avslutar dessa häruppe hos mor och far. Ett mycket kärt besök.
Tisdag kom Emma och verkade Pilgrim och Black Bess. Under veckan har Sven gjort tappra försök att träna Pilgrim inför visningen i Sundsvall. Jag provade att agera påfösare men insåg att jag inte hängde med när det blev trava av. Catharina engagerades istället. Osäkert huruvida traven kommer att fungera vid visningen. Svårt att placera sig rätt både som "handler" och påfösare så att Pilgrim agerar rätt- en känslig kille.
Fredag kväll ägnades åt att bada Pilgrim. Han gjorde vad han kunde för att slippa undan både intvålning och avspolning med slang men fick allt ge sig. Ren och fin fick han tillbringa natten inne i det tomma "kohuset".
 Regn i stort sett hela veckan så det blev ingen påbörjad andraskörd som planerat.
Fredag 15 augusti2008

Sent igår kväll landade vi hemma igen efter lyxiga tio semesterdagar. Efter att på måndag eftermiddag ha landat i Bergen övernattade vi i en "hytte" inte långt från svenska gränsen. Vi ändrade lite planer och vände näsan mot Ljungsbro-Linköping. På vägen  mellanlandade-våldgästade  vi hos Anki och Stefan utanför Säffle. Fick gott kaffe och en trevlig pratstund som som vanligt blev lite för lång. Detta innebar att vi anlände lite väl sent på kvällen till min syster Christina med äkta man för att övernatta. Men vi hann umgås lite innan det blev dags att krypa till kojs. Onsdag förmiddag tillbringades tillsammans med sonen inne i Linköping. Vi hann både fika och äta lunch tillsammans med Erik innan det var dax att fortsätta mot Örebro och vår Anna. Övernattning hemma hos henne och sedan åkte vi på torsdagmorgonen och hälsade på hos Birgitta och Otto i Ulvseke, Björklinge. Där finns mycket vackert att titta på i alla hästhagar. För tillfället fanns där fyra föredettingar härifrån plus ett antal fler tinkrar, halvblod och shetlandsponnysar... Dom två permanent boende fd är Chewejo och Danni. Sedan finns Carinhas Cornelius där över sommaren samt då Maeve som förhoppningsvis nu är dräktig med Chewejo.
Chewejo är bara så..... Han har en speciell utstrålning, nallebjörn-hingst. Han är mycket maffigare i verkligheten än på någon bild jag sett. Är tydligen inte det minsta fotogenisk, måste ses "live". Tyvärr så går timmarna fort när man har trevligt och efter en god middag fanns ingen återvändo. Resan hem måste fortsätta. Det blev ett stopp ytterligare innan vi landade hemma. Vi gjorde en blixtvisit strax innan Härnösand hos Carinha och Ulf. Kikade på Bellas stoföl Meaghan plus hennes nya sto Katja med föl. Och Merlin förståss. Man kan sammanfatta detta med att ha fd hästar spridda över landet = många trevliga människor och platser att besöka .

Onsdag 6 tom måndag 11 augusti 2008
Fem fantastiska dygn tillbringade vi ombord på M/S Nordkapp på resa från Kirkenäs till Bergen. En otrolig naturupplevelse och total avkoppling, så kan man beskriva denna  resa.
Denna resa blev min och i Svens fall försenade  50-års present.
Tisdag 5 augusti 2008

Vi kom oss iväg strax efter kl 13:00 igår, dvs drygt en timme senare än planerat. Första dagens bilande slutade uppe i Tärendö. Där övernattade vi på hotellet och efter en god frukost så åkte vi hem till Elisabeth Perttu och hennes familj för att kika på Annie, som är född här hos oss.
Annie åkte som ettåring ner till Blekinge men köptes av Elisabeth som tre åring.
Vi fick se ett mycket vackert och välskött tinkersto plus två dito valacker. Annie är verkligen en "tuff dam i lyx förpackning".  Hoppas det går bra på premieringen i Kalix den 30 augusti.                                        Och så vackert dom bor. 
Minst en timme senare än planerat var vi tvugna att åka vidare. Då hade vi fått en jättebra vägbeskrivning att åka på genom Finland på väg mot Kirkenäs.

Måndag 4 augusti 2008
Nu är även Grace betäckt av Stef och i fredags körde jag med Anita som sällskap upp henne till Erika och Linda i Vindeln. Kändes lite konstigt att lämna henne tillbaka till hennes förra hem, är liksom fortfarande inställd på att hon bor där. Katinka som åkt upp tidigare välkomnade sin helsyster . 
Birgitta Nordling hämtade i lördags Maeve ner till  Björklinge. Maeve har inte blivit dräktig med Sultan och vid ultraljud idag så upptäcktes att hon har vätska i livmodern-är infekterad. Det blir behandling och  iom detta blir det Chewejo som får göra ett försök att få henne dräktig. Håller tummarna. Detta är antagligen en infektion hon dragits med en längre tid och förklarar troligen varför hon inte fullföljde dräktigheten.
Igår hämtade vi hem Black Lady från Linnea som fick jobb i ett dressyrstall i Florida och som redan hunnit flytta "over there". Resten av dagen och halva natten gick åt till att fixa kläder och packa inför årets semesterdagar. Vi ska vara borta hela 10 dagar-rekord.
Onsdag 23 juli 2008

Dagarna bara rasslar iväg.
"Säg mig den glädje som varar beständigt", Best Judys vistelse hos Linnea blev kort. Ett och ett halvt dygn närmare bestämt, sedan hade hon rivit sönder sitt exemtäcke till total oigenkännlighet. Det var för mycket sly i den beteshagen, så det var bara att lasta  Black Lady på transporten och åka och låta henne ersätta Judy som sällskapsdam. Judy får nu gå kvar här hemma.
Katinka blev brunstig efter två dygn hos Stef och nu kan man bara hoppas att hon är dräktig. Idag ser det ut som om hon inte är intresserad av mer uppvakning.
Teffia är också betäckt sedan i lördags. Grace tyckte inte att Stef borde uppvakta Teffia, hon gick väldigt bestämt emellan, det fanns inget annat att göra än att förpassa Grace till egen  hage så att Stef kunde utföra sin uppgift.
Vi har anmält fyra hästar till avelsvärderingen/premieringen i Sundsvall
den 23/8. Det blir Pilgrim, visas som IC,  samt Marissa, Katinka och  Grace som ska visas som tinker. 
Kom på  när jag fyllde i anmälningsblanketterna att Grace inte är rastypad som tinker. Men det löser sig. Ska göra en video och skicka till en av rastyparna så blir det ordnat.
Katinka ska nu när hon brunstat färdigt köras upp till Linda och Erika i Vindeln som ska slutföra inridningen. Är lite i sista minuten innan premieringen då Katinka ska göra ett ridprov men går det så går det. Annars får det bli visning nästa år igen. Grace får åka till Vindeln senare, hon ska bara "köras till" och tränas visning med innan.
Marissa har vi inget "bekymmer med" då Monika tack och lov gör alla förberedelser innan samt även visar henne.
Pilgrim ska vi försöka "träna" själva. Sedan får vi se om det blir Sven eller nån av "tjejerna" som visar honom.

Söndag 13 juli 2008
Vi har lastat och flyttat runt fem hästar i em-kväll.  Tack och lov var alla fem väldigt samarbetsvilliga och klev på utan större besvär.
Stef har äntligen fått träffa lite damer. Han går just nu med Teffia och Grace här hemma i en hage. Även Katinka hämtades hem för att hon ska få träffa Stef men hon ska verkas i morgon innan hon får sin date med honom.
Best Judy fick åka till Linnea för att vara sällskapsdam till hennes unghäst medans Katinka är på date.
Pilgrim har åkt upp till lösdriften-betet i Söderå, där han mottogs med glädje av Aaron och Annikas Tjalle.
Maeve brunstar tyvärr igen och Black Lady har fått åka till betet där stona med föl vid sidan går. Dels därför att Ladyn är väldigt bossig mot Sultan när han vill betäcka Maeve men också därför att på det betet  har dom massor med mat. Jag har också känslan av att Black Lady nu är dräktig då hon har blivit så annorlunda , nu väntar hon på att bli kelad och pratatd med när man kommer till hagen- inte alls likt henne. 
Glömde som vanligt kameran. Skulle verkligen ha velat ha bilder både på Stef när han "blåste upp" sig inför brudarna samt på Pilgrim och Aaron när dom träffades och hälsade på varandra. Aaron ser ut att vara lika hög som Pilgrim. Ve och fasa hur hög tänker han bli.
Onsdagkväll 2 juli 2008

Kvällsbild på Sultan som går i en hage med sina tre stonn.
Den 24:e fick vi svaret på Maeves ev dräktighet. Då brunstade hon och släppte till Sultan att betäcka.

Onsdag 2 juli 2008

Blomman och Cora med föl har fått åka på bete. Lastningen av ston och föl gick över förväntan bra. Inte så lång åktur men väldigt nyttigt för småttingarna.
Reubens mage lugnade sig när Cora slutade brunsta och han växer så det knakar. Försökte fota innan vi lastade på släpet. Han tyckte inte det var speciellt kul att ställa upp sig men bilderna visar hyfsat att hans nu har rätat upp sig väldigt fint med tanke på att han legat trångt i mammas mage.

Måndag 23 juni 2008

Vart tar veckorna vägen. Midsommar är redan över och med den, den finaste tiden på sommaren med ljust dygnet runt. Bara att konstatera att vi åter igen går mot mörkare tider.
Reuben den sist födde ser ut att ha växt om sin en månad äldre halvsyster Leah. Mamma Cora fölbrunstar just nu och Reuben har fått ordentlig diarre`. Tvättning av akterpartiet samt smörjning med zinkpasta tillhör nu daglig rutin samt att han idag efter veterinär konsultation fått aktivt kol för att få lite stopp på magen. Men det är inte lätt att övertala stor tvåveckors hästbebis att svälja äcklig svart "gegga". Vi gjorde vad vi kunde för att "hälla" i Reuben en dl svart kollösning med flaska. Resultatet är att kanske halva dosen hamnade där den skulle dvs i hans mage, resten sprutade och fräste han ut på både Sven och mig samt att hans egna svarta partier på kroppen blev fler och större. Inte riktigt så att man ser fram emot ytterligare brottningsmatch i morgon - håller tummarna att hans mage lugnat sig så vi slipper.
Pilgrim uppvaktar för tillfället Tully. Har lagt in beställning på ett svart stoföl med fyra vita ben till nästa år av dessa två.
Jag börjar tvivla på att det blir några fler föl i år. Både Judy, Lucky och Maeve var kostaterat dräktiga med ultraljud i höstas men tiden rinner iväg. Judy är "över tiden" redan och bör åtminstone ha lite juver även om hon skulle gå över - jag tror inte hon kommer att föla. Lucky ser heller inte så speciellt dräktig ut - inget juver där heller och jag misstänker att hon är brunstig just nu. Maeve är sist betäckt, väntas första veckan i juli och där är nog chansen störst att det kan bli nåt - det är bara att vänta och se. 
Black Bess som vi sålde till Anita o Sveneric i Långed för drygt tre år sedan är tillbaka tillsammans med sitt stoföl Cillah. Cillah behöver lekkompis så dom ska få tillbringa sommaren här. Riktigt roligt att ha Bessan tillbaka. Hon var en "mardröm" vad gäller verkning innan vi sålde henne. Ingen av våra dåvarande hovslagare kunde verka henne utan att hon fick lugnande. Men Anita har haft en hovvårdare som kommit bra överens med damen i fråga och det gäller även med vår hovis Emma. Bessan stod som den "gamhäst" hon är när Emma verkade henne förra veckan - första gången jag inte haft det minsta adrenalin påslag när damens fötter ansats.
Känns verkligen bra.
 

Söndag 8 juni 2008

Kl 02:30 natten till lördag födde Cora äntligen sitt föl. Som vi väntat. Jag vaknade strax före halv tre och tittade ut och såg att Cora låg utsträckt i ligghallen. Det var bara att greppa kameran och knalla ut i den ljusa natten. Cora reste sig för att kolla vem som störde men när hon såg att det "bara" var jag slängde hon omkull sig i halmen igen. Två fötter och en nos var redan på väg ut. Ena benet kom efter så jag drog till det och sen så pressade Cora sakta men säkert ut sin "jättebebis". En långbent hingstunge som man förstår behövde en hel del plats inne i  hennes mage, inte undra på att magen varit jättestor.En pigg krabat som snart kravlade sig upp på sina långa ben. Cora vilade säkert en kvart innan hon tyckte det var nödvändigt att kliva upp. Efter en dryg timme hade fölet  både bajsat och ätit och visat att han väldigt duktigt följde sin mor ute i hagen.
 Jag gick in vid 04:00 för att sova några timmar. Vid halv nio konstaterade vi att Coras inte släppt efterbörden så då tog vi in mor och son i gamla stallet. Medans jag var "barnvakt" så tog Sven ut Cora för att hon skulle få springa men det hjälpte inte. Efterbörden var fortfarande kvar. Ringde veterinär som kunde ordinera en dos av Hipracin-oxytocin som vi turligt nog hade kvar i kylskåpet efter ngn kossa.
Efter ca en timme lossnade då äntligen efterbörden. Som profylax skrev vet ut "fångmedicin" utifall att, så jag fick göra en tripp in till stan och hämta ut den. Efter att Cora fått sin dagsdos så fick hon och sonen gå ut i hagen igen.
Namnet till den lille har vait lite svårt att fastställa men idag tro jag det ramlat på plats. Nolbacken Reuben blir det.

Fredag 6 juni 2008
Emma var här i onsdags och verkade Blomman, Teffia och Maeve.
Maeve gör mig helt förvirrad. Hon betäcktes sista dagen 1 aug i fjol alltså bör hon föla runt månadsskiftet juni-juli. Och hon brunstade för tre veckor sedan, Black Lady var då  i brunst   och hon fick då komma in till Sultan som betäckte henne. Trodde det bara var sympati yttring från Maeves sida men nu i onsdags vilket är exakt tre veckor efter så beter hon sig som högbrunstig igen. Skvätte och blinkade flera ggr medans vi fanns i hagen, så tanken blev helt enkelt att  " nej nu är hon inte dräktig ändå trots att ultraljudet visade så i höstas". Beslutet togs att hon  skulle uppvaktas av Sultan. Han och Black Lady går i en beteshage vid mitt föräldrahem så Maeve fick knalla dit. Väl där visade hon tydligt vad hon tyckte om Sultan. Inte en droppe skättes och det var Black Lady som var intressant. Ingen brunst så långt ögat når. Tvärt om så får Sultan hålla sig på avstånd från tanterna. Vilket då säkerligen innebär att Black Lady nu är  dräktig och att Maeve ändå kommer att föla om några veckor. Hon får gå kvar på betet tills hon gör sig i ordning för fölning. Knastant!
Cora har sedan drygt ett dygn små vaxproppar, "risgryn" på spenarna. Magen har sjunkit och står rakt ut på båda sidor.
Hon vandrar runt mycket i hagen, jobbigt i värmen. I går hade vi drygt 30
i skuggan, inte klokt så här i början på juni. Och extremt torrt är det.
Sven är inne på slutspurten vad gäller vårbruket så nu kan regnet få komma. Vi önskar mycket regn nu så sommarens bete och ensilageskörd räddas.
Fredag 30 maj 2008
Namnet på Tullys lilla gumma har fallit på plats. Nolbacken Elizha blir det.
Med My fair Lady´s Eliza i minnet så passar namnet verkligen på lilla fröken. Fart och fläkt.
Igår em var jag med transporten ute vid E4:an och mötte upp Grens hästtransport för att hämta vår nyaste nykomling.
 Ballinaguilkey Pilgrim är en liten treårig solid hingst med okänd härstammning.  Det är  Kalle Sjöberg, Kil som i vår tagit in honom från Irland. Jag kikade in på Kalles hemsida och hittade Pilgrim där.
Spänningen har varit stor inför hans ankomst. Men allt vad Kalle berättat om honom stämmer. Det är en mkt vänlig, pigg, glad och mjuk liten man. Mankhöjden är lite drygt 140 cm. Han är lite tunn för tillfället men mat är hans stora intresse så det lär inte förbli så länge. Ska ta lite bilder på honom vad det lider.

Lördag 24 maj 2008
Vi som trodde att det var Cora som skulle föla härnäst, men inte då.
Tully gav oss en överaskning här på morgonen. Hon har inte alls sett redo ut att föla men tidigt på morgonen födde hon ett stoföl. Tully har bara fått ett  lite juver men nog finns där mjölk. Lilla gumman smaskar o äter, blir alldeles vit om läpparna. Namnet på denna mkt kavata och orädda dam är inte klart ännu. Och Tully är en super mamma. Detta är hennes andra föl, det förra fick hon året efter hon kom från Irland och det är att antal år sedan. Hon är lugn o klok och väldigt mån om sin lilla.
Onsdag 21 maj 2008
Magen tillhör Cora som i år slår alla rekord på stor mage. Den är stor åt båda håll. Hon har tiden "ute" och har juver men inte släppt bäckenbanden.
Vi har kikat extra på henne sista veckan och med tanke på jättemagen, "om" det skulle vara mer än en därinne vill man inte riskera att missa fölningen. Jag börjar vara tämligen utmattad då nattsömnen blir minimal.
Förhoppningsvis är där bara en fölis men man vet ju aldrig. Cora ser också tämligen ansträngd ut, jobbigt med så mkt att bära på. 
Fredag 16 maj 2008
Leah är nu drygt en vecka gammal och hon är en riktig "dam". Väldigt feminin och vet absolut om att hon är "vacker".
Black Lady kom under förra veckan  hem igen från att ha varit utlånad som sällskapsdam. Hon kom i brunst och fick i söndags  gå in till Sultan som uppvaktat henne för fullt. Idag var damen inte intresserad av mer "kuttra sju".  Nu är det bara att hoppas på ett riktigt fint föl till nästa år.
Torsdag 8 maj 2008
 Blomman fölade troligtvis vid 3-4 tiden på morgonen. Vi har gått och kikat på henne nästan två veckor då hon släppt bäckenband och anlagt juver. Den senaste veckan har kollen varit tätare nattetid. Sven gick ut och kikade i kohuset kl 2, vi har ett antal kossor kvar som ännu inte kalvat, och han tittade också till hos Blomman.
Allt lugnt. Hon och Cora har egen hage med ligghall som man ser innifrån vårt hus. Meningen var att jag skulle titta till igen kl  4 men pga att jag inte var riktigt kurant så lyckades jag sova över den titten. Sven klev upp vid 6
 och tittade ut genom fönstret och hojtade " föl  hos Blomman". Då gick det snabbt att hoppa i kläder o stövlar samt greppa kameran.
Där står tillsammans med mamma den mest bedårande lilla fröken. Ja lilla o lilla. Stor och kavat och helt torr i pälsen vilket gör att jag gissar hennes ålder till minst ett par timmar. Äter gör hon och bajsar. Och mamma Blomman ser pigg och glad ut. Känner under dagen på vilket namn som kan passa lilla fröken. Nolbackens Leah blir bra, passar denna stabila men ändå feminina lilla juvel.
Efter att ha varit på vårdcentralen och fått medicin mot urinvägsinfektionen så åkte jag upp till Långed, Nordmaling för att kika på och fota lilla Cilla Monroesdotter. En sån skönhet. Undrar om hon blir svart som sin mor. 
 l
Onsdag 7 maj 2008
Väcktes av telefonen, Anita ringde och berättade att Black Bess fölat. Ett stort svart stoföl stod där på morgonen när Sveneric kom ut för att fodra.
Tredje stofölet Bessan får efter Monroe.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

03.07 | 16:25

Har ni några Tinker till salu?

...
12.06 | 15:48

Hej. Undrar om ni har någon tinker till salu som är både inriden och inkörd?

...
09.06 | 23:31

Hejsan ! Finns det någon till salu nu som är inriden? Ej hingst :) Mvh Emelie

...
07.06 | 08:56

har ni någon valack till salu

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS