Det händer här.

Det blev en minst sagt omtumlande helg nere i Sala. Dramatiken började redan innan vi åkte. Vi skulle åka med både vår volvo och pickupen dvs L200, båda med hästtransport efter.  Avfärden var planerad till tidig fredagmorgon och Susanne och Monika, våra eminenta "assistenter" skulle kliva på i Sidensjö. Torsdagkväll ca 23:30 behagade L200an sluta ladda när Sven åkte hem efter att ha rullat balar in i det sista. Blev ingen vidare nattro och sedan försökte Sven på fredagmorgonen klura ut/åtgärda problemet utan större resultat. Gick ej att få tag i hyrbil med dragkrok men då erbjöd Susanne deras volvo. Vi kom oss då till sist iväg ett par timmar sena. Med i ena släpet fanns Grace med lilla Merry. Väl nere i Björklinge lastades Leah och Prunella in, Gabriel hade Birgitta N redan tagit med till Sala under eftermiddagen.

Blev till att installera och fodra alla hästarna samt att se över renhetsgraden. Lite tvätt och puts innan vi gav upp och letade reda på vårt boende.

  Lina och Åsa från Dalpraktiken slöt upp med oss på det B&B, Stall Hammarhagen där vi bokat rum. Visade sig vara ett toppenställe att övernatta på.

Vi var alla rätt utslagna och fick en god natts sömn innan lördagens vedermöda började. Kom till stallet vid 7:00 och fodrade. Leah gjordes i ordning för att träna lite i ridhuset innan sitt ridprov. Hon tyckte i början att det var ett läskigt ställe men lugnade sig allteftersom. Lina kunde värma upp henne och prova gångarterna. Eftersom Leah skulle avelsvärderas så mättes hon. Till min förvåning landade stickan på 141 cm. Jag som aldrig lyckats mäta henne till mer än 137. Positivt då är hon D-ponny.

Lina fixade ett jättebra ridprov med Leah. Allt flöt bra och Leah uppträdde lugnt och avslappnat. Godkänt.

Grace blev först ut till bedömning. Hon fick 38 p vilket är bra då hon inte är speciellt musklad just nu. Shiregården från Djäkneboda tog storslam i klassen med tre ston i topp. Därefter blev det Merrys tur i fölklassen. Fick 40 p bara slagen av en jättefin hingstunge från Mörkaskogs.

Leahs poäng blev en liten besvikelse, bara 36 p men hon behöver slimmas ner. Fick bla nedslag på tjock hals plus att hon inte fick till nån trav att tala om. Får nog se till att hon kommer i bättre form och sedan visa om henne  om något år.

Prunella hade vi inga höga förväntningar på då hon är i helt fel växtfas senfödd som hon är. Dom var bara två i klassen ston 1-år och Mörkaskogs Barbie Girl vann men Prunella fick goda 37 p med en 9:a på skritten. Mycket nöjda över det.

Sist ut av våra var Gabriel, tvåårshuliganen efter Chewejo och vår Ronja. Fanns tre hingstar i klassen varav två födda här hos oss. Raphael fick jättefina 40 p och sedan fick båda dom andra 39 p med Gabriel placerad som trea. Jättekul då Raphaels matte Kamilla anmälde honom i absolut sista minuten.

Det som gladde mycket var att får se Abigail visas. Hon som var jätteful som föl, faktiskt det absolut fulaste som fötts här har utvecklats till en svan. Såldes som 1,5 åring då var hon fortfarande i ankunge stadiet. Nu sjuår gammal och i topp skick, heder till sina ägare som lyckats med en kritvit, skinande blank nästan helvit häst. Bara det är imponerande. 42 p fick Abigail, vann sin klass och fick då delta i konkurrensklassen där hon blev trea.

Fyraårs valacken Reuben vann sin klass med 40 p vilket också var jättekul. Han var också väldigt väl visad i jättefint skick.

Behöver jag tillägga att vi är nöjda över resultaten. Hela dagen var väldigt bra. Jättebra arrangemang med bra anläggning och bra flyt på visningen. God stämning hos utställarna och en drös jättevackra visade tinkrar.

Jobbig och intensiv dag där Susanne och Monika varit oumbärliga. Sven hade det svettigt då han visade fyra av de våra med påfösning av Monika.  Gabriel visades av Jenny N och Sven fick ta honom i den sista klassen, avkommeklass för godkänd hingst, och det gick riktigt bra.

Vi landade hemma framemot kvällen på söndagen.Som väl valde vi att sova över för att slippa nattkörning. Boxarna skulle dessutom mockas och sedan hästar lastas. Det var skönt att åka hyfsat utvilade och resan upp gick utan incidenter.

Nu är det bara att ladda inför gårdspremieringen häruppe i Bjästa den 1 sept. Vi ska visa våra tre reårsston plus Ronja som också ska göra ridprov. Sedan får vi se om det blir nån fler av de äldre stona eller nån av tvåårsstona också.

 

 

 

Varför gör vi det igen? Visar häst på STS rikset. Befinner mig just nu i ångest stadiet över att ha fem anmälda. Idag har vi tränat med Grace och hennes föl Merry. Grace är ju en lättsam tant och hennes dotter är tämligen lugn och lättlärd. Vi har tränat i skrapgången i koshuset och det är iof lite väl enkelt då det liksom bara går att komma rakt framåt. Ser ut som om Merry håller bra koll på mamma och hon knatar på så fort hon kan när det ska springas. Svårigheten är att hålla henne i trav så länge som möjligt. Nu väntar storskrubbning och så hålller vi tummarna att vi slipper regn så det är hyfsat torrt ute.

Vi åker ner till Sala på fredagmorgon, vi får sällskap av Susanne och Monika som är såå snälla att dom tar den ena av våra bilar, L200:an med ett lånat släp. Sedan tar vi Volvon och vårt eget släp med Grace och Merry. Dom andra pållarna kliver på i Björklinge. Är man klok.....bra fråga.

Igår fick Tully återigen åka till veterinär Anna för att fixa sin tandfraktur dvs en bit skulle dras. Nog var den lös alltid men släppa sitt tag näää, vi väntade på "ploppet" som aldrig kom. Tully visar vilken klippa hon är, visserligen blev hon ju sederad och bedövad men lite obehag blir det ändå. Inte brydde det henne. Nu ska hon tillbaka den 10:e och förhoppningsvis har då tanden/roten dött av så att den lätt lossnar.

Usch vad sommaren rusar i väg, känns som den finaste delen redan är över.

Missade förra gången att skriva att Pilgrim har åkt till sin nya ägare Malin vilket känns jättebra. Jag åkte ner med Gabriel bak i släpet, då han ska tränas hos Birgitta innan STS rikset. Passade bra att slå två flugor i en smäll iom att Malin med fam dök upp dagen efter. Mitt självförtroende växte verkligen med den resan då jag aldrig varken utan aller med släp kört så många mil själv. Gabriel skötte sig jättebra, lugnet självt efter vägen och även vid dom stopp som blev för tankning mm.

Vi har iallafall fått en dryg helgs ledighet med englandsvistelse (utan häst innehåll). Den vändan fick Leah och Prunella åka med ner till Birgitta även det inför förberedelserna inför rikset. Leah ska ridas till av Lina, Dalpraktiken som även rider henne på ridprovet samt att Prullan är med som sällskap samt att Lina får träna henne innan visningen. Nu är det som det är med ettårsdamer, dom växer lite hur som helst och så även denna dam. Rännt i väg i höjdled och ser mest hög och klen ut. Så såg hon inte ut vid anmäla men allt händer så snabbt. Får hoppas att hon hinner bredda lite också innan visningen.

Väldigt skönt va i allafall att alla djur höll sig inne under tiden vi var hemifrån. Dagen efter vi kom hem passade ett gäng damer på att ta en ordentlig koll utanför staketet. Egentligen inte deras fel då stängseltråd och stolpar hunnit växas över av all brännässla på ett ställe efter kanten mot lägdorna. Gammal nylontråd gör saken inte bättre och som gått av då någon antagligen inte uppmärksammat att det fanns stängsel. Emma hade precis verkat klart där på eftermiddagen när alarmet ljöd,  och hon hängde på plus Sven och Anders (vår maskinförare) samt då jag själv som beväpnade mig med två hinkar med lite kross i, grimmor och rep. Flickorna hann raca tvärs över alla åkrar fram till stängslet där ettårshingstarna går och dom stod och skrek glatt till damerna. I vilket fall så är dock en tinker en tinker dvs mat i hink går inte att motstå. Snart så fanns det tre damer i grimma och grimskaft och vi kunde gå tillbaka till stohagen med de andra följandes efter. Det gick väldigt smidigt. Sedan fick Sven det roliga uppdraget att röja brännässlor med röjsågen samt att bättra på stängslet.

I veckan har jag hunnit åka med både Katinka (tisdags) och Teffia ( torsdags) för att kolla dräktighet. Katinka kastade tvillingar den 29/6. Hon skulle föla en bit in i augusti så det var alldeles för tidigt. Inte kul men naturen har sin gång. Visst var Katinka "ledsen" i början men hon insåg snart att småttingarna inte levde. Efterbörden släppte på en gång och hon var i övrigt inte påverkad av kastningen. Vi lät Stef betäcka om henne på fölbrunsten och nu skulle då ev dräktighet kollas på 17 dagen pga tvillingrisken. Blev inte så mkt klokare då omdömmet löd " antagligen inte dräktig pga avsaknad av gulkropp men...något syns vid ena äggstocken som kan vara ett foster". Inser att hon i vilket fall även om hon går i brunst igen inte ska betäckas då vet Anna går på semester lämpligt så det inte går att ultraljuda på rätt dag. Nu tror jag att Katinka är dräktig, hon har inte visat brunst än och dessutom  beter hon sig annorlunda dvs mycket mesigare än vanligt. Det blir att vänta och se, får göra ett ultraljud senare.

Teffia är dock helt klart dräktig. Jag trodde hon blev dräktig i mitten på augusti då hon släpptes med Sultan men nu har hon tappat allt vad juver heter så jag insåg att nåt var lurt. Nog blir det en fölis vad det lider men betydligt senare, kanske september om jag gissar rätt. Dom måste fått till nåt väldigt i smyg på betet för sedan dom kom hem i höstas har det varit alldeles lugnt.

I vilket fall var det en livlig liten krabat inne i magen.

Vildas lille huligan som har fått namnet Elijah växer och frodas. En riktig liten spillevink som är nästan lite jobbigt närgången och som man får hålla kort när han försöker tugga på en.

Äntligen så fölade då Vilda efter att hon gått två veckor över tiden. Vi ska åka bort i morgon det är verkligen en lättnad att få det överstökat innan vi åker.

Jag misstänkte sent i går kväll att det drog ihop sigg för fölning. Vilda var ovanligt pratsam och juvret hade blivit jättespänt. Funderade på om hon skulle få gå kvar ute eller om hon skulle in för natten. Var lite rädd att om vi tog in henne skulle hon knipa så hon fick gå kvar ute. Klockan var redan ca 24:00 innan vi gick in och jag kollade henne sedan tre ggr under natten och allt var lugnt. Jag somnade väl så hårt fram emot morgonen och vaknade halv åtta. Då var han redan född, halvtorr och på väg upp på benen. Jag vaknade alldeles i rätt tid för att koppla bort strömmen på stängslet och kunna rulla tillbaka honom under tråden då han kom fel när han kravlade runt. Fasan är ju att dom kommer på fel sida stängslet och elen är ju inte så snäll till en nyfödd liten en. Nu gick allt bra och vi kunde baxa med honom in så snart han stod på benen.  Vilda hade inte släppt efterbörden så Sven fick ta ett par rundor ute med henne vilket hade avsedd effekt och alltihop släppte vid andra rundan.

I går körde vi en "hop" med ston på betet borta vid mitt föräldrahem. Det blev rätt många vändor med först Tully, Katinka och Pollyanna. Sedan blev det tvååringarnas tur, Hepzibah åkte själv och sedan blev det Vera och Brigid, sist Ziporah och Lily. Alla skötte sig som vanligt vid lastning, dvs ingen tvekan att kliva på och stod sedan lugnt  under resan.

Avslutade allt åkande med att hämta hem Leah från Sidensjö. Hon och Prunella ska med ner till Birgitta i morgon. Birgitta ska sedan, gulle hon, köra damerna både till Stridsbygård och sedan även hämta dom hem till sig innan rikset så vi slipper åka så mycket extra mil när vi kommer ner.

Idag har vi unghingstarna som ska iväg. Förhoppningsvis hinner vi alla ettåringar, Gideon och Amos står redan inne och väntar på att få åka på betet. Sedan får vi se om vi hinner åka med också  Zack och Zeb. Gul och Blå samt Nathan får i vilket fall bli kvar hemma till nästa vecka då dom ska verkas innan betessläpp. Var tänkt att verka  idag men vi skjuter på det till nästa vecka så kan Emma verka även Vilda och Teffia så kan vi sedan ta verkningsledigt några veckor.

 

Om någon undrar så visst lever vi än trots dålig uppdatering om detta. Har hänt en hel del sedan sist. Grace fölade den 20/6, ett jättefint stoföl som fått namnet Nolbackens Merry. Passande namn på en riktig "gladskit", lika social och stabil som sina helsystrar. Grace fölade under natten, även där blev vi alltså lurade. Merry kom drygt två veckor tidigare än beräknat men det ligger helt inom det normala och hon var stor och rejäl och pigg.

I mitten på juni åkte Ronja till Monika i Sidensjö där hon ska bli tränad av Sara inför ridprovet vid premieringen den första september. Treårstona Alice, Edna och Esther samt fyraåringarna Leah och Cillah åkte samma dag till Susanne också i Sidensjö för sommarbete. Härligt när man blir erbjuden bete och därtill tillsyn.

Den tjugonionde kastade tyvärr Katinka tvillingföl, en hingst och ett sto. Hon skulle ha fölat tidigast i augusti så det var ju alldeles för tidigt och det går ju oftast så här med tvillingdräktigheter. Katinka var så klart ledsen över sina döda föl men det gick över på ett par dygn.  Hon har gått i brunst och blir betäckt av Stef igen, sedan är det viktigt att ultraljuda henne och kolla så det inte är tvillingar igen.

Denna vecka började med att Tully fick sina tänder omskötta hos veterinär. Hon måste tillbaka en gång ytterligare pga en tandfraktur där en bit ska dras ut. Tully skötte sig väldigt bra, hon fann sig så lugnt i situationen och fick många superlativ över hur duktig hon var.

Jag åkte sedan ner med Gabriel till Birgitta i Björklinge. Gabriel är ju efter hennes Chewejo och ska visas på rikset. Ska också om det går bra visas i pappans avelsgrupp.

Slog två flugor i en smäll med resan då köparen på Pilgrim dök upp på onsdagen för provridning och sedan allt som hör till en försäljning/köp av häst. Pilgrim var vet besiktigad på måndag kväll utan anmärkning så då var det bara att "köra". Så roligt att träffa Malin, Pilgrims nya matte och nu hoppas vi att dom får mycket kul ihop.  Malins beskrivning av den häst hon sökte var nämligen Pilgrim mitt i prick.

Äntligen börjar vi få ut alla våra unghästar och ston på bete. Har av olika anledningar dragit ut på tiden. I går åktye fyra ettårston bort till Molly och Grace med föl på det stora betet borta vid mitt föräldrahem. Vi lastade först Daffodil och Daisy. Daisy visade inte i fredags sin bästa sida då hon totalvägrade att låta sig tas och grimpåkläs ute i hagen. Blev att låta henne gå med kompisar in lös, sedan hade hon inget val. Bägge damerna har åkt transport en kort bit som små föl  med sina mammor, därför var spänningen stor inför lastningen. Men vilka stjärnor, Daffodil tvekade inte utan klev bara på och sedan följde Daisy med lite press på. Sedan stod dom stilla och duktigt den sväng vi åkte, ingen ide åka en halv kilometer utan vi gjorde resan några kilometer längre. Sedan var det Adah och Norahs tur. Adah är en känslig dam och sköter sig nu riktigt bra i grimma. Norah hade lite svårt att bestämma sig för att gå ur hagen men sedan skötte hon sig och var t o m först in i släpet, hon bara klev på. Adah var lite mer tvelksam men med lite mild övertalning så stod hon också på plats. Härligt! Dom två damerna åkte även dom riktigt städat och avlasingen gick lugnt och fint.

Just nu planerar vi inför tinkerrikset i Sala den 4/8. Anmälda är då Gabriel hingst 2 år, Leah 4 år stamboksföring, Prunella sto 1 år. Samt att vi ska efteranmäla Grace o Merry. Det blir två bilar med släp ner, förhoppningsvis kan någon fler haka på som sällskap/chaufför.

Vi har två fölningar kvar båda med Sultan som pappa. Teffia som har några veckor kvar samt Vilda som vi kollar för fullt. Hoppas hon klämmer ut innan vi åker bort på onsdag. Även om vi har uppbackning här hemma under ledigheten så skulle det kännas bättre om fölet vore fött innan vi åker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senaste kommentarer

03.07 | 16:25

Har ni några Tinker till salu?

...
12.06 | 15:48

Hej. Undrar om ni har någon tinker till salu som är både inriden och inkörd?

...
09.06 | 23:31

Hejsan ! Finns det någon till salu nu som är inriden? Ej hingst :) Mvh Emelie

...
07.06 | 08:56

har ni någon valack till salu

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS