Det händer här.

Heldag med Emma idag. Sju verkade hästar. Började med Jack som fick stå kvar i hagen, skötte sig superduktigt. Melech och Shadrach stod och kikade så nära dom fick och nästan bad om att få stå på tur. Men att Jack stod på tur var mest för att han måste vara fin på fossingarna när han ska åka bort "på prov" antagligen i helgen. Behövde inte tas så mkt på hans hovar, bara lite justering med raspen då han sköter sin hovvård bra själv dvs rör sig mycket.

Prunella och Ruth blev näst i raden. Ruth är återigen min favvo då hennes personlighet verkligen kommer fram.

Därefter Hepzibah och Pollyanna. Den förstnämnda levde upp till tvåårstrotset men fick ge sig. Pollan är bara så mysig, hon verkligen njöt av uppmärksanheten.

Sist in blev Ronja och Gideon. Dom står kvar inne i box inatt då det är dax för separation mellan mor och son i morgon. Skulle ha fixat det redan efter verkningen men vi hann inte ta in Tully och Amos så det får bli i morgonbitti. Amos och Gideon blir kvar inne några dygn tills den värsta mammaabstinenesen lagt sig. Dom ska sedan in till dom andra ungtupparna.

Så har då första fölet för i år sett dagens ljus. Såg under veckan att Mollys juver blev större och större. Hon var beräknad till första veckan i juni så det ligger inom den normala tiden. Kikade ingående på henne på torsdagseftermiddagen den 25:e då jag var ner med mineralfoder och selen till alla i Stefs hage. Tyckte inte det såg ut att vara riktigt dax ännu, lite för lite i juvret, men tänkte " imorgon tar vi upp henne". Sven fodrade en ny bal i Stefs hage rätt sent på kvällen och han konstaterade att Molly inte gick upp med de andra för att äta. Just för att jag nämnt att det drog i hop sig till fölning för Molly så höll Sven lite extra koll innan han skulle gå in, och väl var väl det.

Molly fanns så långt ner i hagen det går att komma och vi kunde helt plötsligt se att hon la sig ner, klev upp för att återigen lägga sig .....då ramlade poletten ner.

Sven var först ner till Molly och det var bra då han fick hjälpa till att justera ena frambenet som kom lite efter. Själv kom jag ner lagom till att fölet var helt ute. Klockan var vid det laget ca 23:30. Kändes lite snopet då vi båda var både hungriga och trötta och vi vet mycket väl att det tar tid innan en fölis kan förflytta sig för egen maskin. Men det visade sig vara en mycket stabil och duktig krabat. Snabbt upppe på benen, liten slurk mjölk och sedan började vi så sakta ta oss hemåt. Vi tog det väldigt lugnt i början av promenaden och allt eftersom blev benen stadigare och stadigare och sista tredjedelen av sträckan var tom grimma och grimskaft på så jag kunde hålla koll på fart och riktning. Vid första könskollen konstaterade jag hingst och vi muttrade lite om det under den dryga fyrahundrameters promenaden upp. Väl inne i boxen fick jag för mig att kolla under svansen en gång till och till min stora förvåning så hade ett könsbyte skett. Till min stora glädje så är det en fröken. Väldigt hög på benen a la mindre giraff, mycket stadig och stabil i sinnet, social, duktig i grimma samt sansad i hagen. Lärde sig elen efter första kontakten med elbandet och det utan att bli hysterisk. Backade en meter, stannade och såg snopen ut, vände sedan och knallade till mamma som om inget hänt. Nolbackens Doris är namnet. Är inget namn jag haft på lut men sista dygnet har det liksom poppat upp och lämnar mig inte. Och jag tycker det passar på damen i fråga.

Är så skönt att värmen äntligen kommit. På bara några dagar har det flesta blöta partierna i hagarna torkat upp.

 

Hade halv verkningsdag i tisdags. Började med Blomman och hennes Norah. Blomman är ju en klippa som ger sina fina gener vidare till avkommorna. Brukar bli stabila och sociala samt smarta individer. Tror jag också Norah blir med tiden, även om hon just nu är en typisk ettåring med lite behov av att testa gränser. Vi band upp henne i grimma men också med halsrem, vilket vi alltid gör med unhästarna så dom inte ska lyckas med att dra sönder grimman om dom kommer på ide´n att försöka. Det var "tur" då Norah i början av verkningen fick för sig att testa hållbarheten i uppbindningen. Hon tog i och verkligen testade om hon kunde dra sig lös. Det lyckades nu inte alls och då konstaterade hon det och sedan uppförde hon sig riktigt snyggt resten av tiden. Smart donna.

Blomman och Norah fick sedan gå ut till lilla hagen med de andra stoåringarna. Norah har ju inte träffat dessa tidigare då dom gått i olika hagar iom att Blomman inte är dräktig (ser inte ut så i alla fall) och har gått i stora hagen med dom andra icke dräktiga stona. Jag har verkligen funderat på hur man skulle introducera henne för de andra flickorna, det skulle inte vara snällt att bara släppa in henne i en grupp med fem okända. Att jag inte klurat ut detta tidigare att Blomman får finnas med ett tag i början tills dom unga hunnit lära känna varandra. Ser dessutom ut som om Norah är rätt stark mot dom övriga, nu har hon iof sig mamma att luta sig mot men hon kommer att greja situationen även när mamma försvinner till annan hage.

Leah och Cillah stod så näst på tur för verkning. När vi skulle hämta i hagen vem kom då fram och sa "ta mig, ta mig" jo Lily som vi jagade en dryg halvtimme för att få på grimman innan förra verkningen. Nu kom hon som sagt fram så jag satte på grimman och tänkte ta med henne, men kom på att hon inte alls hade behov av verkning, tog alltså av henne igen och hämtade Leah. Lily hängde sedan med i hasorna upp till öppningen på hagen och hann sedan klämma sig under trådarna och komma springande efter bort till huset. Var bara att låta henne komma med in i boxen med de två andra, ta på grimma och sätta fast henne i väggen. Där fick hon stå kvar tills de andra var klara och sedan gå med till hagen igen. Tala om en omvänd hand. Behöver väl inte kommentera att både Leah och Cillah uppförde sig med beröm godkännt.

Är mycket nöjd över dagen. Har ju jobbat en hel del med Adah under dryga sista veckan vad gäller hennes aversion mot att snällt låta sig  tas på grimman. Fick ändra taktik efter första gången jag kunde ta på henne den och sedan tog av när hon kom in på Valborgsmässoafton. Denna taktik gick inte hem en gång till. Så Birgitta N var ju här på 1 maj och tog tag i /visade mig hur jag skulle jobba. Man lär så länge man lever. Har fått Adah att ge efter bit för bit. I går kunde jag hänga på hennes hals, få tag i grimman över nacken men sedan backade hon runt och ifrån. Tillbaka in i hörnet och igen ...men kom inte hela vägen till att hon gav efter och stod så jag kunde trä grimman över nosen.

Vem tar man då till hjälp då? Jo Emma förståss. Hon skulle verka här idag och vi kom fram till att hon kunde bistå mig som mänskligt stopp vad gäller Adah och mental stöttare av mig. Och vi lyckades. Adah gav sig och jag har tagit av och på grimman ett antal gånger utan att hon gått undan. Istället stannar hon av. Mycket handlar om min mentala inställning, att jag är avslappnad och lugn men samtidigt bestämd. Emma är sååå bra på att peppa och ge rätt feedback. Hon är så stabil och lugn själv, hade dessutom fördelen att ej ha sett Adah i sitt mest obstinata esse från första dagarna inne. Det blev tom verkning av. Lite protester då det ju är väldigt jobbigt med såå mycket krav samma dag men inget värre än att Emma styrde upp det hela. Bra teamwork. Jag är så tacksam över att ha Emma som hovvårdare och som sagt också som personlig coach.

Adah fick sedan gå ut till kompisarna i hagen, vilket var efterlängtat. Fortsatt verkning efter lunch av Brigid samt Vera. Vera fick för sig att göra en "test" av Emma idag (typiskt tvåårsmärrtest). Vera bänglade och spände sig så att hon blev "Bambi på hal is" dvs tappade fotfästet och gled åt alla håll med hovarna på golvet. Jag höll på att hamna lite illa till då Vera blev lite hysterisk då hon tappade fotfästet och så hade jag Brigid på andra sidan. Men Brigid är en klippa som bara stod stilla utan att bry sig i Veras utbrott. Tackar man för. Och tackar mig själv att jag inte fick en panikattack mitt i det hela. Jag kunde tänka vad jag skulle göra dvs dra Veras huvud mot mig ifall hon skulle dråsa omkull skulle jag då ungå hennes bak och alla ben. Taktiken lyckades och hon kom på fötter igen. Lite spak men oskadd. Och jag behöll lugnet vilket är en seger i sig. Här ser man hur snabbt saker och ting kan ändras ifrån lugnaste lugn till rena kaoset. Vera kom iallafall inte undan med någon seger och stod snällt resten av verkningen. Tror egentligen inte hon planerade detta med "Bambigrejen" men helt klart skulle hon testa. Uppskattar Brigid ännu mer efter denna händelse, hon är mycket stabil och hetsar inte upp sig i onödan. Dessutom är hon väldigt vacker.

Sist ut blev Sultan och han skötte sig som vanligt som den gentleman han är. Ska bli skönt att få åka med honom och hans damer till sommarhage rätt snart.

Daffy fick gå ut till damerna i lilla hagen igår. Lite ledsen över att inte Daisy fick gå med ut men jag måste prata lite mer med henne innan det blir aktuellt. Hon är lite "yrsigare" och behöver träna "ta på grimma" utan protest innan friheten i hagen blir akuellt. Ska ut och ta ett pass med Adah också. Jag kommer längre och längre med henne men antagligen är jag för "mesig" i hennes ögon för att hon ska släppa till och ge upp "hela sig" lättvindigt. Jag göt det jag kan och får som sagt en liten bit i taget. Är nu på och runt hennes nacke och nu hoppas jag kunna komma ett steg ytterligare dvs lägga grimman runt. Kan säga att jag är lite less just nu på denna svårknäckta (för mig i alla fall ) nöt.

Uppdaterar, nu är också Daisy ute i hagen. Bildbeviset visar också hur hemska spår traktorn lämnat i leran. Vill ha sol och varmt. Som väl är har dom fast mark under fötterna längre ner där balen står. Mycket spring blev det när damerna D återförenades. Nu står Adah och gnäggar, hon längtar ut, dumma häst om hon släppte det sista så jag får trä på grimman så vore hon ute. Har iallafall kommit över nacken på henne med grimman idag och hon eldar inte upp sig som tidigare.

Senaste kommentarer

03.07 | 16:25

Har ni några Tinker till salu?

...
12.06 | 15:48

Hej. Undrar om ni har någon tinker till salu som är både inriden och inkörd?

...
09.06 | 23:31

Hejsan ! Finns det någon till salu nu som är inriden? Ej hingst :) Mvh Emelie

...
07.06 | 08:56

har ni någon valack till salu

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS