Det händer här.

Så har vi överlevt en Valborg med alla hästar kvar i hagen och kossor som bara var lite stressade. Kossorna som kalvat kan bli  mycket stressade av raketerna, vi har varit med om år då dom  skrikit i dödsångest när dom inte haft koll på var deras kalvar befunnit sig. Trots att korna finns i en lösdrift under tak men med öppen långsida så registrerar dom det som händer.

I stora hästhagen var de flesta av tanterna rätt så lugna, finns iof en och annan som blir mer stressad men över lag så är dom nog rätt härdade. Ungstona reagerar mer men innan skjutandet var över stod dom också bara och glodde på raketerna. I Sultans hage är det alltid lugnt då han är så opåverkad av allt vad fyrverkeri heter pga sin cirkusbakgrund och det håller också hans ston lugna. I Stefs hage sprangs en del, dom har liksom mest öppet mot både Gottne och grannen där det sköts en del. I början såg det mer ut som att dom tyckte det var kul att bralla runt och sedan lugnade dom sig. Mest aktivitet var det i hagén med dom yngsta hingstarna. Där sprang dom en hel del även om dom också mattades med tiden. Både Sven och jag fanns ute hela tiden och det tycks lugna lite.  Dom tre avvanda flickorna fick gå in i stallet innan det brakade lös och dom hade det nog lugnast så.

Vår bordercollie Bim som var/är mkt skotträdd har i år inte reagerat på raketerna. Antagligen har hennes hörsel avtagit så pass att hon inte uppmärksammar vad som händer. Hon låg så snällt inne i  tvättstugan  och sov medans det höll på som mest.

Summan av det hela är att man är väldigt tacksam när det gått bra men också att man verkligen tycker att fyrverkerier är en av de mest störande och onödiga "nöjen" som finns. Tala om att bränna pengar.

Äntligen är också Zack ute tillsammans med de andra unghingstarna i hagen. Känns som en riktig seger att ha övertygat honom om att det inte alls är farligt att ta på grimman och att det är mycket skönt att bli kliad och "borstad". Zack har gömt sig bakom Zeb i alla lägen under innevistelsen och han har inte riltigt vågat komma nära. Jag har nu gjort enligt alla konstens NH regler och tagit det hela steg för steg. Kan samtidigt konstatera att aldrig mer så många föl per år. Även om alla haft på grimma och stått uppbundna samt verkats ett antal gånger så blir inte kontakten densamma som med några färre. Dom sociala tar oftast allt man föreslår utan större ifrågasättande  medans dom blyga liksom kommer undan.

Jag är nästan lite stolt över mig själv att jag kom Zack så inpå livet och kunde lugnt och sansat ta på honom grimman, sedan ta av och sedan på igen. Han tom gillade mig och mina närgågna påhitt. En känslig individ som läser sin människa och funderar på huruvida hon är värdig underdånighet och tillit.

När väl grimman var på och Zack skulle kliva över tröskeln ut ur boxen kom nästa hinder dvs tröskeln ut. Det är en liten kant och sedan nivåskillnad ner vilket var mycket tveksamt enligt honom huruvida han skulle överleva det klivet. Krävdes en del övertalning innan han sakta och försiktigt tassade över spänd som en fjäder. Väldigt tydligt vad lite som bekymmrar när mamma är med som trygghet och vad världen blir farlig utan henne. Där har vi lite att jobba på. Men ut kom han tillsist och sedan fick Sven den stora äran att lotsa honom ner till öppningen till hagen. Min uppgift var som grindöppnare. Lite testade Zack vad som var tillåtet dvs lite resa sig och snurra runt och inte gå men tillsist knallade han på. Vid grinden höll vi andan om han skulle våga sig förbi stolparna in men då hägrade kompisen Zeb så han travade glatt in. Puh....sedan blev det så klart springa av.

Zack är väldigt "lik" sina halvbröder när man ser och jämför bilder på dom i samma ålder. Cora sätter mycket prägel på sina söner.

Vi har bestämt att vänta med resten av avvänjningarna tills sista april är över. Dels måste boxarna mockas ur ordentligt. Ser helst att det torkar upp så att traktorn går att köra ändå intill lilla stallet. Dessutom så är det nog frustrerande för både sto och föl detta att mista varandra utan att det dessutom ska skjutas raketer som skrämmer extra. Lugnast att det får vänta till 1 maj. Jag avskyr raketer och allt som smäller/låter/gnistrar, hoppas på ett förbud så småningom. Vi är många som har lösdriftsdjur som blir uppjagade ( djur som står i innestall kan också påverkas ) samt alla hundar som inte klarar detta otyg.

Tappade lite sugen vad gäller bloggningen, får skylla på det dåliga vädretHa ha!. Men nu har värmen kommit så den förklaringen håller inte längre. Í vilket fall har man verkligen hunnit misströsta om att det någonsin ska torka upp nån gång. Det är väldigt kletigt fortfarande men håller värmen och uppehållet i sig torkar det rätt snart.

Idag kunde jag ta på Adah grimman utan att hon protesterade. Fick ändra planerna och låta Ruth och Prullan komma in på nätterna när vädret varit så blött. Adah har varit ledsen varje gång, hon har så velat följa med kompisarna ut men utan grimma nej då får man stå sitt kast. Hon sålde tillsist sin själ för lite kraftfoder. Skämt åsido så har jag tagit det hela väldigt pö om pö. Inget tvång eller hårda tag och Adah har allt eftersom slappnat av och jag har kommit henne närmare och närmare. Sedan skulle man vara utrustad med åtminstone tre armar/händer så skulle saken varit biff lite tidigare. Nu har jag fått trixa lite, spännet på grimman är på "fel" sida då det funkade bättre att ta runt nacken så. Får väl byta med tiden. Men en helt annan häst med grimma på, roliga hon. När den satt där den skulle så slappnade hon av ännu mer. Tokfian. Att kliva ut genom dörren tog sin tid, den delen fick Sven ta med henne då jag passade öppningen till hagen. Hon klev till slut ut, tog ett litet tag för att kolla med Sven att han höll i och sedan gick hon så fint in i hagen där Ruth och Prullan ivrigt väntade på sin kompis. Tala om att det sedan blev springa av. Tre lerhögar går nu där i lilla hagen.

Zeb har också fått gå ut idag. Han är väldigt social och lättpratad. Trodde han skulle slippa grimman han också men med lite lock och pock så hade han den på ( även han sålde sig för kraftfodret ha ha). Väl ute i hagen fick han verkligen springa av sig. Dom större pojkarna härjade runt med honom men han klarade eldprovet och det lugnade sig snart. Ingen av dom har nån superkondis så dom orkade inte ströjja så länge men leriga är dom nu alla från topp till tå. 

Zack ska få lite mer egen tid inne. Han har gömt sig bakom Zeb och behöver socialiceras lite till. Han är en mjukis men i dagsläget väldigt fjär så vi ska ta det lite pö om pö där också. Stor är han och man undrar vart han ska sluta.

I vilket fall så ska nu blomflickorna Daisy och Daffodill installeras i lilla stallet i morgon. Även Norah står på tur. Dom hoppas jag ska klara separationen från mammorna lite bättre än Adah. Känns lite jobbigt med mer trulande ettårsston.

Får vi bara Zack att slappna av och låta sig pratas med så ska han också ut snarast och sedan återstår bara Gideon och Amos som får ta den boxen.

Ruth och Prullan har nu varit ute för andra dagen i rad i den lilla hagen. Lättsamma flickor som låter sig ledas i grimma vilket var premiär igår utan mammor. Ruth var först mycket svårövertalad att ta steget ut ur stallet, Prullan fick gå först och sedan blev det mild övertalning. Men skam den som ger sig, till sist sänkte Ruth huvudet och nosade på tröskeln och      klev över. Vi tog en liten promenad runt gårdsplanen och visst testade damerna lite men gav upp rätt snart. Sedan blev det hagen och en hel del spring. Dom blir så mycket mer balaserade nu när dom får utlopp för sitt rörelsebehov. Framåt skymningen är det två fröknar som står och väntar och talar om att dom minsann vill komma in för natten. Bara att sätta på grimskaften och knalla in i lugnt tempo.

Adah har ännu inte landat inne så hon får snällt stanna kvar inne då de andra går ut. Inte populärt men behöver träna henne mer då ingen blir glad över en svårfångad dam. Hon är för tillfället både stressad, osäker och tuff den damen. Men vi tar det steg för steg.

Zack och Zeb tar dagarna med ro. Dom är rätt trygga med varandra och iof har jag inte pressat dom så mycket så här första dagarna. Mammorna har iallafall gett upp att ropa på sina pojkar så lugnet har lägrat sig i stora hagen.

Två småttingar till som tagits från sina mödrar. Zachary och Zebulon har numera egen tvåbäddskupe i den (stora) boxen i utbyggnaden till kolösdriften. Dom är inte glada och mammorna gnäggar allt emellanåt till sina förlorade pojkar. Ingen av stona är dräktig så dom känner av frånskiljandet så mycket mer. Pojkarna sköter sig iallafall väldigt bra. Dom är mindre stressade än vad jag tycker dom tre flickorna är.

Vi har idag gått över lilla hagen så nu ska det kunna gå att släppa flickorna. Adah tror jag ska få några fler dager inne med Blommans Norah. Norah är enda stofölet i stora hagen och måste slussas ihop med dom andra fröknarna så då kan det passa bra att hon och Adah kamperar ihop. Norah är ju lugn och social och kan ha gott inflytande på Adah. Får se vad vi kan få till i morgon.

Fortfarande minusgrader på nätterna men det kan vara bra då vi behöver få hem lite mer balar från åkrarna innan det blir för mjukt i backen. Å andra sidan torkar det inte upp så värst fort. Det är inte kul just nu uppe vid vatten baljorna/badkaret, har försökt övertala tanterna att det finns hur mycket rinnande vatten som helst i skogen men dom talar tydligt om att dom ska dricka där dom är vana. Spelar ingen roll att dom blir lerinpackade samtidigt. Men det ska bli bättre när all is tinat och vårvärmen torkar upp.

Senaste kommentarer

03.07 | 16:25

Har ni några Tinker till salu?

...
12.06 | 15:48

Hej. Undrar om ni har någon tinker till salu som är både inriden och inkörd?

...
09.06 | 23:31

Hejsan ! Finns det någon till salu nu som är inriden? Ej hingst :) Mvh Emelie

...
07.06 | 08:56

har ni någon valack till salu

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS